Honden in Putten

Misschien hebt u – net als veel mensen in Putten - één of meer honden. Dan vindt u het heel gewoon dat u de hond enkele keren per dag moet uitlaten. Het moet echter niet gewoon worden dat andere mensen hier overlast van ondervinden. Daarom zijn er regels voor het uitlaten van honden.

U bent verplicht om hondenpoep op te ruimen

In de Algemene plaatselijke verordening (Apv) is geregeld dat de eigenaar of houder van een hond verplicht is - binnen de bebouwde kom - de uitwerpselen van de hond onmiddellijk op te ruimen, met uitzondering van op door het college van burgemeester en wethouders aangewezen hondentoiletten en hondenpoepstroken.

De gemeente Putten houdt deze hondentoiletten en hondenpoepstroken schoon. Op deze aangewezen plaatsen hoeft u de hondenpoep niet op te ruimen.

Op alle andere locaties binnen de bebouwde kom moet u de hondenpoep opruimen, dus ook in de openbare groenstroken.

De gemeentelijke opsporingsambtenaren controleren regelmatig of inwoners van Putten zich aan deze regels houden. Bij overtreding van de regels, kunnen zij een bekeuring uit schrijven van € 140,00 per overtreding.

Opruimen!

Voor het opruimen van hondenpoep zijn bij de dierenspeciaalzaken speciale hondenpoepschepjes of poepzakjes te koop.

Hondenpoepzakjes

Hondenpoepzakjes zijn een eenvoudig en goedkoop hulpmiddel voor het verwijderen van hondenpoep. De zakjes kunnen gemakkelijk in de broekzak meegenomen of aan de hondenriem geknoopt worden. Met het zakje is de hondenbezitter altijd direct paraat. Het gevaar dat wandelaars in deze viezigheid trappen is daarmee volledig verholpen. Het zakje gooit u in een gemeentelijke afvalbak of neemt u mee naar huis en gooit het bij het restafval. Gooit u het zakje a.u.b. niet in de rioolputten, want hierdoor raakt de riolering verstopt.

Grippy

Met de "Grippy", de grijptang van blauw kunststof, voorkomt u "het gevoel" van poep oprapen. U schuift een hondenpoepzakje in de Grippy, pakt de hondenpoep, vouwt het zakje terug en knoopt het dicht. De Grippy blijft schoon en kan iedere keer weer worden gebruikt.

Gratis Grippy

Om het Puttense hondenbezitters gemakkelijker te maken om de hondenpoep op te ruimen, verstrekt de gemeente Putten gratis Grippy’s met een aantal hondenpoepzakjes. Hondenbezitters kunnen een Grippy tijdens de openingstijden van het gemeentehuis afhalen bij het  Meldpunt (maximaal 1 per gezin).

Aanlijngebod

In de Apv is ook geregeld dat de eigenaar of houder van een hond verplicht is te allen tijde de hond binnen de bebouwde kom aan te lijnen. Toch wil een hond wel eens lekker rondrennen. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders de volgende hondenuitloopterreinen aangewezen:

  • in de Groene Scheg ter hoogte van de Bentinckstraat/Van Weesstraat;
  • aan het fietspad tussen Gildegoed en de Nijkerkerstraat ter hoogte van Bekestere.

Ook in delen van het bos geldt een aanlijngebod. Staatsbosbeheer heeft diverse ‘hondenlosgebieden’ aangewezen. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Staatsbosbeheer, telefoonnummer (030) 692 6111.

De gemeentelijke opsporingsambtenaren controleren regelmatig of inwoners van Putten hun hond binnen de bebouwde kom los laten lopen. Laat u uw hond loslopen dan riskeert u een boete.