Uitroepteken   Coronavirus: alles over de maatregelen en onze dienstverlening.

Advertentiefraude

Het komt helaas regelmatig voor dat malafide advertentieverkopers zeggen te werken voor een gemeentelijke uitgave, zoals bijvoorbeeld de gemeentegids of de plattegrond.

Gemeentelijke uitgaven

De gemeente werft of verkoopt zelf geen advertenties. Namens de gemeente werken de volgende uitgevers:

  • FMR Producties uit Den Helder maakt de officiële gemeentegids (op papier en digitaal);
  • Rijnland Plattegronden uit Leiden maakt in samenwerking met de gemeente een plattegrond van de gemeente Putten.

Deze twee uitgevers hebben een officiële aanbevelingsbrief van de gemeente Putten. Daarnaast verzorgt Suurland/Falkplan de plattegronden in de informatieborden.

Als u twijfelt of een advertentieverkoper aan een gemeentelijke uitgave werkt, kunt u naar de aanbevelingsbrief vragen. Ook kunt u contact opnemen met Voorlichting, telefoonnummer (0341) 359 666.

Gemeentegids op papier en digitaal

FMR Producties maakt de officiële gemeentegids in opdracht van de gemeente. De gemeente is verantwoordelijk voor de gemeentelijke informatiepagina's. FMR Producties houdt de overige wijzigingen bij en verkoopt de advertenties. Daardoor is de gids gratis voor de gemeente en alle inwoners. De gedrukte gids verschijnt in september/oktober en wordt gratis huis-aan-huis verspreid in de hele gemeente. De digitale gemeentegids is met een link op deze website geplaatst. Veranderingen of aanvullingen voor de gemeentegids kunt u doorgeven aan FMR Producties, Postbus 23, 1780 AA in Den Helder, tel. 0223 661425, fax 0223 661054, e-mail info@fmr-producties.nl.

Website

Op de website van de gemeente zelf kan niet geadverteerd worden.

Melden

In Nederland opereren naar schatting vijfhonderd malafide advertentiebureaus. Ze gebruiken een overvalstrategie. Dat gaat bijvoorbeeld zo:

Via fax of mail vragen ze of de advertentietekst klopt. U moet snel reageren want er is haast bij. Een overduidelijke spelfout wordt door een oplettende secretaresse gesig­naleerd. Voorzien van een handtekening faxt ze de advertentie terug. Wat is er mis? De secretaresse heeft niet gezien dat ze meteen voor drie jaar en 1000 euro extra heeft getekend. Dit is slechts één van de voorbeelden hoe bedrijven worden opgelicht. Op grond van de Colportagewet kunt u overeenkomsten voor advertenties ontbinden. Meer informatie geeft de Kamer van koophandel of uw juridisch adviseur.

Informatie over advertentiefraude kunt u vinden op de website van het Steunpunt Acquisitiefraude. Via deze site kunt u ook fraude en oplichtingspraktijken melden.