Bezoekersonderzoek

Van juli tot en met oktober 2018 is er een bezoekersonderzoek uitgevoerd in de gemeente Putten. Er is dagbezoekers en vakantiegangers gevraagd naar hun mening over Putten. Het onderzoek is de eerste van een reeks. In 2020 en 2022 zijn de volgende onderzoeken gepland. Door het monitoren van toeristische gegevens krijgen we inzicht in de effecten van het gevoerde en te voeren toeristische beleid. En kunnen we, indien nodig, de actieprogrammering bijsturen.

Ruim 450 bezoekers hebben de online vragenlijst ingevuld en de resultaten zijn ronduit positief te noemen. Zo geven toeristische vakantiegangers en vaste gasten Putten gemiddeld een ruime 8,5. Bijna alle vaste gasten en dagbezoekers en 88% van de toeristische vakantiegangers komen zeker of misschien terug naar Putten.

De respondenten gebruiken veel verschillende woorden om Putten te omschrijven. Een aantal woorden komt steeds terug: bos, gezellig, rust, natuur, mooie omgeving en Veluwe. Dit sluit mooi aan bij de uitkomsten van het Dromenlab Putten; ”Putten is natuurlijk, ontspannen, doen”. Dat ‘doen’ komt ook duidelijk naar voren in dit onderzoek: 72% van de vakantiegangers fietste en 61% van de vakantiegangers wandelde tijdens hun laatste vakantie in Putten.

Uiteraard is er ook ruimte voor verbetering. Relatief veel respondenten vinden dat de omschrijving ‘onveilig’ bij Putten past. Dit is uiteraard geen gewenste typering van een vakantiebestemming. Verder wordt Putten weinig geassocieerd met watersport. Ook werden er veel suggesties en tips gegeven. Van een verkeersluwe Dorpsstraat, toegankelijkheid voor minder validen, opening van voorzieningen op zondag (maar ook: zondagsrust in ere houden) tot het plaatsen van bankjes in het bos en de oproep tot meer eigentijdse evenementen.

Download:

Fietsende bezoekers aan Putten