Informatie over het materiaal

De maatschappij had bijzonder elegant materieel. De hoofdkleur van de locomotieven was goudgeel, afgebiesd met wit, groen, zwart, wit. Zwarte schoorsteen met koperen rand, zwarte rookkast, zwarte loop- en frameplaten. Ook de wielen, buitenliggende cilinders en luchtpomp waren geel met biezen. De NCS 71 is een fabrieksfoto van Maffey te München (fotocollectie Spoorwegmuseum).  Enkele sneltreinlocomotieven hadden als hoofdkleur bruin en deze waren - machinistenhuis, front en dergelijke voor die tijd zeer gestroomlijnd.

Foto van treinmodel NCS71 Foto van treinmodel NCS71 - bruin

Een vierassig lokaaltreinrijtuig 2e klasse: Open balkons met geornamenteerde hekwerken, de wagenbak blank gelakt teak, verticale schroten onder de ramen en een somptueus interieur met groen gecapitonneerde zetels, staat in ons museum. Opgemerkt dient daarbij overigens dat 2e klasse de hoogste klasse was op de lokaallijnen waarop deze rijtuigen reden. Niettemin is er sprake van opvallende luxe.

Foto van vierassig lokaaltreinrijtijg

Het locaalrijtuig NCS B119 is te bezichtigen in het Spoorwegmuseum.

 

Met speciale dank aan het Spoorwegmuseum te Utrecht voor het beschikbaarstellen van de foto's van de beide NCS locomotieven en het interieur van het rijtuig 2e klasse.

 

 

 

Uitgelicht