Energiebesparing: 10 tips

10 maatregelen om uw energierekening te verlagen:

 1. Vloerisolatie
  Woningen met vloerisolatie verliezen minder warmte, waardoor de cv-ketel minder hard hoeft te stoken. Na vloerisolatie gebruikt u op jaarbasis gemiddeld 325 m3 minder gas. Dat scheelt al gauw € 210,00 per jaar op uw energierekening. Vloerisolatie levert warmere voeten op, minder tocht en vocht in huis en het is gelijkmatiger warm in huis. Vloerisolatie kost voor een gemiddelde woning ongeveer € 1.900,00. Is er een hoge kruipruimte onder uw begane grondvloer, dan is de vloer makkelijk te isoleren. Hebt u een lage (of geen) kruipruimte? Dan is vloerisolatie ook mogelijk, maar minder makkelijk.
 2. Spouwmuurisolatie
  Een spouw is de ruimte tussen een binnenmuur en een buitenmuur. Die ruimte kunt u laten opvullen met isolatiemateriaal. Bij een tussenwoning kost het isoleren van de spouwmuur bijvoorbeeld maar € 750,00. Daarmee bespaart u zo’n € 210,00 per jaar (prijspeil 2016). In ongeveer 3,5 jaar hebt u de investering dus terugverdiend! Spouwmuurisolatie geeft bovendien veel comfort in huis. Uw woning houdt in de winter de warmte beter vast en de muren geven minder kou af. In de zomer blijft het juist langer koel in huis.
 3. Dakisolatie
  Via een niet geïsoleerd dak verliest een woning veel warmte, waardoor u meer moet stoken. Er zijn verschillende vormen van dakisolatie. Advies op maat vindt u bij Milieucentraal .
 4. Glas vervangen
  Isolatieglas, zoals dubbel glas en HR++ glas, isoleert veel beter dan enkel glas en verbetert uw wooncomfort. Bovendien bespaart u ermee op uw energieverbruik. Als u nieuwe ramen neemt, is HR++ de standaard. Kijk welke optie voor uw woning het meest geschikt is en hoeveel u daarmee bespaart aan gasverbruik. Advies op maat vindt u bij Milieucentraal.
 5. Kozijnen vervangen
  Gaat u uw kozijnen vervangen? Neem dan meteen driedubbel HR++ glas. Dat is nauwelijks duurder dan gewoon HR++ glas, maar heeft een betere isolatiewaarde. Driedubbel HR++ glas wordt ook wel triple glas, driedubbel glas of HR++ drievoudig glas genoemd. Zorg ook dat uw kozijnen een goede isolatiewaarde hebben (U-waarde van 1,3 W/m2.K of minder).
 6. Zonnepanelen plaatsen
  Steeds meer Nederlanders schaffen zonnepanelen aan. Het rendement is vaak hoger dan de rente op uw spaarrekening! Op de website www.zonatlas.NL/putten kunt u gratis en onafhankelijk de berekende zonne-energiepotentie van uw dak bekijken. U kunt zien hoeveel zonnepanelen op uw huis geplaatst kunnen worden, wat dit oplevert én hoe snel u uw investering terugverdient.
 7. Zonneboiler plaatsen
  Een zonneboiler zet zonne-energie om in warm water. Met een zonneboiler bespaart u bijna de helft van uw energieverbruik voor warm water. Er bestaan twee categorieën zonnecollectoren: de vlakkeplaatcollector en de vacuümbuiscollector. Wilt u weten welke zonneboiler het beste bij u past? Neem contact op met een lokale leverancier of kijk op de website van Huis vol Energie
 8. CV-ketel vervangen
  Bent u toe aan een nieuwe cv-ketel en wilt u een energiezuinige keuze maken? Een goede keuze voor het milieu is een zuinige hr-combiketel met een slimme thermostaat. Een combinatie met zonneboiler of warmtepomp is nog zuiniger en milieuvriendelijker. 
 9. Ventilatiesysteem plaatsen
  Tocht in huis is niet prettig. Maak naden en kieren dicht met tochtstrips of ander materiaal. Let goed op de ventilatie. Goed ventileren is nodig voor uw gezondheid. U kunt met een ventilatiesysteem warmte terugwinnen en energie besparen. 
 10. Warmtepomp plaatsen
  Een warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en brengt deze vervolgens in het leidingennetwerk van de cv. Hierdoor hoeft de gewone ketel minder hard te werken. Kijk op www.ErvaringenMetEnergie.nl naar ervaringen van mensen die ook een warmtepomp installeerden.

Op de volgende websites kunt u meer informatie over dit onderwerp vinden: