Tip 2: Gebruiksvriendelijkheid vergroten van apparaten

Lamp met bewegingssensorWie wil er niet genieten van extra gemak en comfort in huis? Er zijn verschillende kleine en grotere aanpassingen die het mogelijk maken om langer thuis te blijven wonen en die bijdragen aan uw gemak en comfort in huis. Een aantal van deze maatregelen kunt u eenvoudig zelf realiseren. Bij andere maatregelen ligt het voor de hand om ze te laten aanbrengen door een deskundige. Hieronder vindt u algemene tips om uw woning van extra gemak en comfort te voorzien. 

Zorg ervoor dat stopcontacten en schakelaars niet te laag zitten. Daarmee voorkomt u onnodig bukken. Plaats geen meubels voor stopcontacten die u vaak gebruikt. Ook keukenapparaten kunt u zoveel mogelijk installeren op plekken waar u er makkelijk bij kunt. Naast de positie van de apparaten, stopcontacten en schakelaar kunt u ook extra gemak creëren door de bediening ervan te automatiseren, zodat u zich daar niet meer druk over hoeft te maken. Denkt u bijvoorbeeld eens na over:

Automatische regeling van temperatuur

Via een programmeerbare thermostaat kunt u de temperatuur automatisch inregelen. Zo is het altijd comfortabel warm in uw huis en bespaart u op uw energielasten. Meerdere energieleveranciers leveren een thermostaat, waarmee het energieverbruik via een smartphone en via een website gemonitord kan worden. Informeer bij uw energiemaatschappij naar de mogelijkheden.

Bediening via een afstandsbediening

U bedient met één afstandsbediening meerdere lampen of apparaten in huis. Hiervoor is het wel nodig om een schakelaar of dimmer te plaatsen tussen het stopcontact en de stekker van het apparaat. Het is ook mogelijk om een stopcontact te kopen waarin de schakelaars mooi zijn weggewerkt. Wilt u nog een stap verder gaan? Bekijk dan de opties van een centrale huisautomatisering. U kunt uw huis bijvoorbeeld in de nachtstand of de standen ‘huis aan’ en ‘huis uit’ zetten. U bepaalt zelf welke verlichting en apparatuur aangesloten zijn op het systeem. Lees meer hierover bij het onderwerp bediening op afstand.

Automatische verlichting

Met automatische verlichting regelt u dat de lampen automatisch aan en uit gaan. Zo zijn er lampen die aangaan als er iets in de omgeving beweegt, of lampen die ’vanzelf’ aan gaan als het donker wordt. U kunt vaak zelf instellen wanneer de lamp weer automatisch uitgaat. Er zijn veel soorten lampen en sensoren te koop, voor in huis én buiten bij de voordeur of in de tuin. Lees meer hierover bij het onderwerp verlichting.