Tip 1: Een gezond binnenklimaat voorkomt klachten

Een ongezond binnenklimaat is vaak de oorzaak van gezondheidsklachten zoals allergieën, verkoudheid en een slechte weerstand. U kunt zelf veel doen om uw woning binnen weer gezond te krijgen of te houden. Op de website van Vereniging Eigen Huis kunt u de leefkwaliteit van uw woning checken. Daar staan ook tips voor het voorkomen van legionella, ongedierte, radon, schimmel en vocht. Denkt u ook aan:

  • Airconditioning
    Helpt de temperatuur in uw huis aangenaam te houden ondanks warm en benauwd weer. U kunt een airconditioning laten installeren of een verplaatsbare airco aanschaffen die u tijdelijk in een ruimte plaatst.
  • Goede ventilatie
    Goede ventilatie werkt 24 uur per dag. U kunt hiermee vocht, schimmels en huisstofmijt voorkomen. U krijgt een droger binnenklimaat, waardoor u bespaart op uw stookkosten. Ventileren kan bijvoorbeeld via open raampjes, roosters of mechanische afzuiging. Een mechanisch ventilatiesysteem zuigt continu ‘oude’ lucht uit bijvoorbeeld de keuken, toilet, badkamer en binnenberging af. Via de ventilatieroosters in de ramen komt er weer frisse buitenlucht binnen. Het ventilatiesysteem kan bijvoorbeeld met een vochtmeter of een luchtkwaliteitsmeter worden uitgebreid. Bij vochtige lucht of weinig frisse lucht regelt het centrale sturingssysteem de openingen van de ventilatieroosters in de verschillende vertrekken en de sterkte waarmee de lucht wordt afgezogen.