Tip 2: Persoonlijke alarmering

alarmknopPersonenalarmering in geval van nood

Door het drukken op een (draadloze) alarmknop, bijvoorbeeld in de vorm van een armband, ketting, trekkoord, kastje of valdetector, activeert u het personenalarmeringssysteem. Er gaat dan een hulpoproep naar bijvoorbeeld de zorgmedewerker, familie of buren. Indien nodig komt iemand bij u langs.

Valdetector constateert een val

Een valdetector is een klein apparaatje, dat u bij u draagt. De valdetector schakelt zelfstandig de personenalarmering in wanneer u bent gevallen. Veel valdetectoren reageren niet alleen op een plotselinge beweging, maar checken ook of u na uw val nog beweegt. Op die manier wordt een vals alarm voorkomen.

Bewegingsdetector waarschuwt en slaat alarm

Dit alarmsysteem slaat alarm wanneer u langere tijd niet beweegt in de woning (bijvoorbeeld vier uur). Dit alarm maakt altijd onderdeel uit van een uitgebreider huisautomatiseringssysteem en vereist een minimaal aantal bewegingsmelders in huis.

Deurmat met sensor

De deurmat geeft een signaal af wanneer iemand hierop gaat staan. Dit signaal gaat naar een mantelzorger of professionele zorgverlener. Deze sensor wordt vaak gebruikt als u gealarmeerd wilt worden als iemand de woning verlaat (bijvoorbeeld iemand met dementie).

Beeldcommunicatie via televisie, computer

Via de computer, televisie, tablet of telefoon met een camera kan er beeldcontact zijn met bijvoorbeeld een wijkverpleegkundige. Wanneer u een vraag hebt of tussendoor extra advies zoekt, kunt u op deze wijze contact leggen. Handig is dat degene waarmee u contact hebt, kan meekijken met bijvoorbeeld uw medicijngebruik. Informeer bij uw thuiszorgorganisatie of zij deze dienstverlening aanbieden.

Medische gegevens automatisch doorgeven

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw gezondheid op afstand te monitoren, ofwel een oogje in het zeil te houden. Voor onder andere diabetes, hartfalen of COPD. Bij hartfalen krijgt u bijvoorbeeld een speciale bloeddrukmeter en weegschaal thuis. U weegt u dagelijks en meet uw waarden en drukt vervolgens op de knop. Daarmee stuurt u de gegevens automatisch naar een verpleegkundige van de thuiszorgaanbieder. Die neemt contact met u op als uw waarden daar aanleiding voor geven. Informeer bij uw thuiszorgorganisatie wat de mogelijkheden zijn.

Met welzijnsknop een oogje in het zeil houden

Iedere ochtend laat u door middel van het indrukken van de ‘welzijnsknop’ weten dat u goed bent opgestaan. Als de knop niet wordt geactiveerd, wordt er (telefonisch) contact met u opgenomen. Vaak wordt deze dienst aangeboden in combinatie met personenalarmering.