Bevrijding en monumenten
Bevrijding 18 april 1945 door de Canadezen van 8th New Brunswick Hussars" en o.a. de kranslegging bij de Vrouw van Putten.
Tijdperk - Wereldoorlogen
Nadere beschrijving - Bevrijding en monumenten
Op 18 april 1945 vindt de bevrijding van Putten plaats, door het tankbataljon "8th New Brunswick Hussars" uit Canada.
Monumenten
De Vrouw van Putten
Het monument ter nagedachtenis aan de slachtooffers van de razzia op 1 en 2 oktober 1944 is op 1 oktober 1949 door Koningin Juliana onthuld.
Het monument bestaat uit een herdenkingshof, ontworpen door prof. Bijhouwer en een zandstenen beeld van Mari Andriessen.
Het is een vrouw in klederdracht met een zakdoek in haar hand. Ze kijkt in de richting van de Oude Kerk, van waaruit de mannen werd weggevoerd.
Gedenksteen
In 1947 is een gedenksteen aan de zuidgevel van de Oude Kerk aangebracht met het opschrift "Van hier werden zij weggevoerd".
Gedachtenisruimte
Op 9 mei 1992 is in de nabijheid van het monument een Gedachtenisruimte geopend (ontwerper: W.C.F. Hageman). In de gedachtenisruimte wordt het verhaal van de razzia in woord en beeld weergegeven. In het gebouw is een aantal plaquettes aangebracht. Op de plaquettes zijn de namen van de 552 Puttense mannen aangebracht die als gevolg van de razzia zijn omgekomen.
Monument voor Canadese Militairen
Een gedenkzuil staat aan de Voorthuizerstraat, ter herinnering aan de 4 gesneuvelde Canadese militairen bij de bevrijding van Putten in 1945.
Tijdens de bevrijdingsactie vond ook een jonge Puttenaar, de 31-jarige Johannes G. Ahrens de dood.
Monument Poorterbrug
Bij de Poorterbrug, de plaats waar in 1944 de aanslag plaatsvond, staat een eenvoudige gedenkzuil van natuursteen. In reliëf staat de volgende tekst op de zuil: "Bij deze brug vond de aanslag plaats, die aanleiding gaf tot de razzia van Putten op 1 en 2 oktober 1944".