Bevrijding en monumenten

Symbool van wereldoorlogenTijdperk - Kadaster (1900 - 1950)

Nadere beschrijving - Bevrijding en monumenten

Waar buiten te zien -

Waar binnen te zien -

 

Op 18 april 1945 vindt de bevrijding van Putten plaats, door het tankbataljon "8th New Brunswick Hussars" uit Canada.

Foto van intocht 1945 Foto van 8th tankbataljon

 

Monumenten

 

De Vrouw van Putten

Foto van onthulling De vrouw van PuttenHet monument ter nagedachtenis aan de slachtooffers van de razzia op 1 en 2 oktober 1944 is op 1 oktober 1949 door Koningin Juliana onthuld. Het monument bestaat uit een herdenkingshof, ontworpen door prof. Bijhouwer en een zandstenen beeld van Mari Andriessen. Het is een vrouw in klederdracht met een zakdoek in haar hand. Ze kijkt in de richting van de Oude Kerk, van waaruit de mannen werd weggevoerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto van de gedenksteen - Van hier werden zij weggevoerd

Gedenksteen

In 1947 is een gedenksteen aan de zuidgevel van de Oude Kerk aangebracht met het opschrift "Van hier werden zij weggevoerd".

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto van de gedachtenisruimte

Gedachtenisruimte

Op 9 mei 1992 is in de nabijheid van het monument een Gedachtenisruimte geopend (ontwerper: W.C.F. Hageman). In de gedachtenisruimte wordt het verhaal van de razzia in woord en beeld weergegeven. In het gebouw is een aantal plaquettes aangebracht. Op de plaquettes zijn de namen van de 552 Puttense mannen aangebracht die als gevolg van de razzia zijn omgekomen.

 

 

 

 

 

 

 

Foto van monument voor Canadese Militairen

Monument voor Canadese Militairen

Een gedenkzuil staat aan de Voorthuizerstraat, ter herinnering aan de 4 gesneuvelde Canadese militairen bij de bevrijding van Putten in 1945. Tijdens de bevrijdingsactie vond ook een jonge Puttenaar, de 31-jarige Johannes G. Ahrens de dood.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto van monument bij Poorterbrug

Monument Poorterbrug

Bij de Poorterbrug, de plaats waar in 1944 de aanslag plaatsvond, staat een eenvoudige gedenkzuil van natuursteen. In reliëf staat de volgende tekst op de zuil: "Bij deze brug vond de aanslag plaats, die aanleiding gaf tot de razzia van Putten op 1 en 2 oktober 1944".