Jaar 1944

Razzia oktober 1944

In de nacht van 30 september op 1 oktober 1944 beschoot een verzetsgroep vanuit een hinderlaag een personenauto van de Duitse Weermacht. In de auto zaten twee officieren en twee korporaals. Er ontstond een vuurgevecht. De twee korporaals ontsnapten. Eén van de officieren vluchtte (zwaar gewond zijnde) naar een boerderij in de omgeving, werd overgebracht naar Harderwijk, waar hij de volgende dag stierf. De andere officier werd door de verzetsgroep gevangen genomen en meegenomen. 

Op last van generaal Friedrich Christiansen werd Putten door Duitse troepen omsingeld, werden vrouwen en kinderen naar de kerk gedreven en werden de mannen afzonderlijk opgesloten in een school en een eierhal.

Nadat vrouwen en kinderen weer waren vrijgelaten, werden de volgende dag op 2 oktober 1944 alle gevangen genomen mannen tussen 15 en 50 jaar weggevoerd naar het concentratiekamp te Amersfoort.

Vrouwen en kinderen werden het dorp uitgedreven, waarna ruim 100 woningen in de brand werden gestoken.

Overzicht slachtoffers

Totaal aantal weggevoerde mannen - 660

Vrijgelaten in Amersfoort - 59 

Weggevoerd naar Neuengamme - 601

Onderweg uit de trein gesprongen - 13

Gearriveerd in Neuengamme - 588

Na de bevrijding in Putten teruggekeerd - 48

In Duitse concentratiekampen omgekomen - 540

Tijdens de razzia doodgeschoten - 8
Kort na terugkeer overleden - 5

Totaal aantal slachtoffers - 553

Ruim 200 slachtoffers kwamen om in concentratiekamp Neuengamme, de rest in tot dit concentratiekamp behorende werkkampen zoals Wedel, Husum, Ladelund, Engerhafe, Meppen-Versen.

Ook kwamen Puttenaren om in Dachau, Mauthausen, Ravensbrück, Bergen-Belsen of tijdens transporten.