2. Hoe werd de collectie verworven en verwerkt?

De collectie Huisman herbergt een gigantische hoeveelheid Puttense informatie die soms eeuwenver teruggaat. Deze verzameling is geschonken aan het gemeentearchief om te waarborgen dat deze informatie bewaard blijft voor (ook de Puttense) burgers. Daarom is het toegankelijk maken van de collectie pure noodzaak. Hier wordt weergeven hoe de gemeente Putten in het bezit is gekomen van deze, ruim 60 m1 bevattende, collectie. Ook wordt kort verhaald op welke wijze aan het toegankelijk maken is gewerkt. Dit alles onder de noemers:

 

  • Verwerving
  • Verwerking
  • Ordening en afronding

 

2.1 Verwerving

Om zich goed te informeren, om zaken uit te zoeken of na te kijken bezoekt Huisman ook regelmatig het gemeentearchief. Door onze gastvrijheid en medewerking groeit er langzamerhand een band van vertrouwen tussen hem en de archiefmedewerkers. Tijdens één van de, over vele jaren verspreide, tientallen bezoeken komt hij, behalve met Louis Godschalk, ook in contact met Janneke Goudswaard, hoofd afd. Interne Zaken. Ook zij weet zijn vertrouwen te winnen en op een gegeven moment worden we uitgenodigd om bij hem thuis te komen kijken naar zijn verzameling. Na een gesprek in de huiskamer mogen we mee naar zijn werkkamer. Na een uitgebreide toelichting verlaten we de woning met de constatering dat het "jammer zou zijn als zoveel kostbaar materiaal op een gegeven moment verloren zou gaan." Dat zou gelukkig ook niet gebeuren. 

 

Foto van de collectieDoor zijn verslechterde gezondheidssituatie en zijn opname in het verzorgingstehuis kan Huisman zelf niet aanwezig zijn op het moment dat "de gemeente" zijn spulletjes komt ophalen voor het gemeentearchief. Na overleg met de bewindvoerder en de kinderen van Huisman wordt, na de nodige organisatorische voorbereidingen, op maandag 4 juli 2005 "het archief opgehaald". Eerst wordt de inhoud van de boekenkast in de huiskamer in dozen verpakt, daarna is de werkkamer aan de beurt. Duidelijk wordt nog eens dat Huisman niet alleen archiefmateriaal van Putten en omgeving verzameld heeft, maar een brede algemene belangstelling had. Bij het uitzoeken moet wel even een knopje worden omgezet, want je bent bezig in het huis van een ander, die zelf niet meer bij machte is om die zaken te regelen. Ook de zolderverdieping ondergaat hetzelfde lot. Daar staan nog eens meer dan honderd dozen en doosjes waar iets van gemeentelijke gading bij is. Elke doos moet even geopend worden om te kijken of dat werkelijk het geval was. Na de selectie laden we alles in een vrachtauto en wordt de gehele verzameling naar het gemeentehuis getransporteerd.