Voorbereiding

Een goede voorbereiding is noodzakelijk

Heel belangrijk bij familieonderzoek is een goede voorbereiding. Dat begint thuis! Ook belangrijk is dat u systematisch te werk gaat en altijd de draad blijft vasthouden waarlangs u werkt. Werk ook stap voor stap, gezin voor gezin, terug van heden naar verleden. Haast u niet.

Zet eerst alle gegevens van uzelf, uw kind of kleinkind (afhankelijk bij wie u begint) op papier. Vervolgens verzamelt u alle bekend zijnde gegevens van (schoon)ouders en eventueel ooms en tantes enz. Daarna volgen de grootouders. Hiervoor zijn te gebruiken: trouwboekjes, geboorte-, huwelijks- en overlijdensberichten, Bijbelaantekeningen en mondelinge informatie uit de familie.

Om twee redenen is het van belang dat u eerst zelf zoveel mogelijk gegevens uit de familie begint te verzamelen:

Vrij eenvoudig en vrij snel krijgt u al heel wat gegevens op een rijtje.

De overheid (het archief) stelt wel gegevens beschikbaar maar heeft te maken met openbaarheidbeperkingen. Gegevens over overlijdens-, huwelijks- en geboortedata moeten ouder zijn dan respectievelijk 50, 75 en 100 jaar voordat zij openbaar mogen worden.

Het kan handig zijn om na te gaan of iemand al bezig is geweest met hetzelfde stamboomonderzoek. Dit kunt u ontdekken in b.v. het Genealogisch Repertorium, van E.A. van Beresteyn. Binnen het Puttens Historisch Genootschap is een werkgroep Genealogie actief, die heel veel informatie over families in Putten en omgeving heeft verzameld. Ook op internet is de nodige informatie te vinden.