Landbouw

Symbool Burgers en StoommachinesTijdperk - Kadaster (1800 - 1900)

Nadere beschrijving - Landbouw

Waar buiten te zien -

Waar binnen te zien -

 

Afbeelding van ploegenNaar mate er meer mensen kwamen werd er steeds meer voedsel gevraagd en verbouwd. Ook breidt ons dorp zich steeds verder uit. In de negentiende eeuw tot begin twintigste eeuw worden steeds meer kleine gemengde bedrijven gebouwd rondom ons dorp. Vooral na het uitvinden van de kunstmest en het kippengaas zijn er meer mogelijkheden om voedsel te produceren. Nadat er ook tractoren en grotere machines te koop komen, worden de mogelijkheden steeds groter. 

 

In de Tweede helft van de twintigste eeuw) stimuleert de overheid met subsidie (o.a.de minister Mansholt) de boeren steeds grotere bedrijven te ontwikkelen, om de bevolking van voedsel te kunnen voorzien. Er worden grote stallen bijgebouwd en de vroegere stallen worden vaak uitgebroken en verbouwd tot woonhuis. Soms wordt er een paardenbak bij aangelegd.

Foto van een kleine boerderij Foto van een moderne boerderij

Er werden grote stallen bijgebouwd en de vroegere stal werd uitgebroken en verbouwd tot woonhuis. Soms werd er een paardenbak bij aangelegd (paardrijden).

 

Op een enkele na (zoals de museumboerderij Mariahoeve) zijn bijna al die kleine bedrijfjes weer net zo snel verdwenen als toen ze gebouwd werden.

Foto van museumboerderij De Mariahoeve Foto van museumboerderij De Mariahoeve