Toerisme

Symbool Burgers en StoommachinesTijdperk - Kadaster (1800 - 1900)

Nadere beschrijving - Toerisme

Waar buiten te zien -

Waar binnen te zien -

 

Foto van Villa BoschhuisTwee gebeurtenissen droegen bij tot het ontstaan van toerisme in ons dorp. In de eerste plaats de aanleg van de spoorlijn Amersfoort - Zwolle in 1863 en de opkomst van de industrialisatie na 1870 in ons land. Met name rijke mensen, die het zich konden permitteren, kochten (zomer)huizen in de bossen en in het bijzonder aan de Laak, op de grens met Putten en Ermelo.

 

 

 

 

 

 

Foto van De Laak

 

Vanaf het begin van de industrialisatie, na 1870, trokken veel mensen van het platteland naar de steden in het westen, om daar werk te vinden. Nederland kende in die periode ook een langdurige agrarische crisis. Ook waren er kunstenaars die het gewone leven op het platteland, dat dreigde te verdwijnen, wilden vastleggen. Met name de nog haast ongerepte natuur en het eenvoudige landmansleven, bepaald door de seizoenen, wilden ze vereeuwigen, voordat het verdween. Door de komst van de trein in 1863 verbeterde de mobiliteit en werd de Veluwe beter bereikbaar. In sommige dorpen als Nunspeet en Oosterbeek werden kunstenaarskolonies gesticht. Ook Putten werd door kunstschilders bezocht om het boerenleven vast te leggen op het doek. Toeristen volgden hun voorbeeld.  

 

 

Foto van Pension RustoordOok mensen met longziektes, TBC was toen een volksziekte, gingen naar Putten voor de zuivere boslucht met een vleugje zoute zeelucht en de prachtige bossen en het coulisselandschap.

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto van De LaakEnkele welgestelden lieten een zomerwoning bouwen.

 

Anderen vonden een onderkomen in de vele pensions, die Putten toen telde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto van Mooi Veluwe

 

Echte toeristische attracties kende ons dorp niet, of het moest een houten uitzichttoren zijn, gebouwd in 1911 door de Vereniging voor Plaatselijk Belang (later VVV) aan de Postweg, even voorbij het boswachtershuis.

 

 

 

 

 

 

 

Foto van de bostorenDeze bostoren is in 1929 afgebroken wegens vandalisme. Anno 2008 is er weer een toeristische bostoren gebouwd, nu op het landgoed Schovenhorst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto van het bosbadMet de opening van het bosbad "Klein Zwitserland" op 24 mei 1949, krijgt Putten, dankzij het aandringen van de lokale VVV, er een toeristische attractie van de eerste orde bij.

 

In de jaren '60 komen er vele campings in het buitengebied van ons dorp, met name in Krachtighuizen. In jaren '90 van de twintigste eeuw begint men belangstelling te krijgen voor de historie van Putten. In 1999 wordt Museum 'De Tien Malen' ingericht, in 2007 gevolgd door museumboerderij 'De Mariahoeve'. Ook is het historische stoomgemaal in ere hersteld en kan bezichtigd worden. Vele duizenden toeristen bezoeken nu jaarlijks ons dorp, waar nog altijd de natuur de kleur bepaalt.