Bouwt de gemeente nog een beetje door?

Column wethouder Bertus Cornelissen

Die vraag krijg ik vaak. Maar helaas… De gemeente bouwt zelf geen woningen. Wij hebben geen bouwvakkers in dienst. Wél maken wij als gemeente woningbouw mogelijk. Door bestemmingsplannen vast te stellen. Door procedures vlot te laten verlopen. Door mee te denken over vernieuwende woonvormen. En dat doen we best goed, al zeg ik het zelf. Maar we hebben ook uitdagingen.

Verdubbeling bouwproductie

Nog niet zolang geleden bepaalde de provincie hoeveel nieuwe woningen er gebouwd mochten worden. Voor Putten was dit 60 á 70 woningen per jaar. Sinds een aantal jaar mogen wij dit aantal zelf bepalen. Afgelopen jaar bouwde Putten maar liefst 148 woningen, ruim twee keer zoveel dus. Tegelijk weet u ook: het is nog niet genoeg. Putten is een geliefde woonplek. Door de druk vanuit de Randstad en migratie blijven woningen schaars.

Woningen in aantocht

De afgelopen anderhalf jaar hebben we als college veel bestemmingsplannen aan de raad voorgelegd. De gemeenteraad heeft zo in korte tijd de bouw 424 (!) woningen mogelijk gemaakt. 310 in Halvinkhuizen, 114 op plekken verspreid in het dorp. Serieuze aantallen dus. Helaas betekent dit niet dat de woningen er morgen staan. Juridische procedures, krapte op de arbeidsmarkt en materiaaltekort maken dat we geduld moeten hebben.

Eindelijk weer

Het is misschien wel 10 jaar geleden dat er in Putten nieuwbouwwoningen onder de € 200.000 op de markt kwamen. Maar afgelopen jaar is het opnieuw gelukt! Ik ben daar trots op. Aan de Engweg komen acht studio’s, waar Puttense starters dit jaar hun eerste woning betrekken. Ik geef toe, groot zijn ze niet. Maar het is wel een eigen woonplek, dichtbij het centrum.

Puttense woningzoekenden helpen

Wat als projectontwikkelaars eerst plaatselijk adverteren? Dat gebeurt steeds meer, en met succes. Het afgelopen jaar heb ik projecten gezien, waar 100% is verkocht aan Puttense woningzoekenden! Tegelijk: in de EU is er recht op vrije vestiging. Als gemeente mogen we dus maar beperkt selecteren, maar we doen wat we kunnen.

Eind vorig jaar is in Putten de 10.000ste woning opgeleverd. En ook in 2024 bouwen we door. Wel met de uitdaging om daarbij dorps én groen te blijven. Dus ook het groen groeit mee.

Bertus Cornelissen, wethouder Wonen

 

Reageren op deze column?

Graag! Mail naar communicatie@putten.nl met als onderwerp “Fontanusplein 1”.