Een extra bordje op tafel

Column wethouder Jim van den Hoorn

Het gezegde: "It takes a village to raise a child", heeft u vast vaker gehoord. Onze "village" heeft ons, als gezin, vaak geholpen bij de opvoeding van onze kinderen. Wij doen hetzelfde voor onze vrienden en familie. Op dit moment helpen wij vrienden door één dag per week hun kind bij ons te laten eten. Wij dekken onze tafel dan met een extra bordje. Dit geeft hun zoon rust om ’s middags weer naar school te gaan.

Extra handen

Er zijn professionele voorzieningen zoals tussenschoolse en naschoolse opvang. Maar wat als een kind daar niet goed past, of een kind iets anders nodig heeft? Dan heeft u een liefdevol netwerk nodig. Zonder zo’n netwerk is het heel ingewikkeld. Een gezin zonder steun kan snel in de problemen komen, vaak met praktische zaken. Gelukkig is daar vorige week een nieuw project voor gestart: "Putten voor Gezinnen". Dit biedt kortdurende ondersteuning van het ene gezin aan het andere. Meer weten? www.puttenvoorelkaar.nl/diensten/putten-voor-gezinnen

Familiehulp

Vroeger was het in Nederland heel gebruikelijk dat families dicht bij elkaar woonden. Soms woonden families zelfs bij elkaar in huis. Ze hielpen elkaar met alles. In onze familie ken ik verhalen over een dochter die haar demente moeder thuis in de gaten hield. Of een moeder die langere tijd naar het ziekenhuis moest en haar dochter ging bij haar tante wonen. Kinderen werden door de hele buurt in de gaten gehouden en liepen bij elkaar naar binnen.

Verandering door tijd

Na de Tweede Wereldoorlog werd de samenleving door de industrialisering steeds individualistischer. De ontkerkelijking heeft daarin ook invloed. De industrialisering brengt een enorme ontwikkeling en vrijheid, maar zorgt er ook voor dat wij elkaar minder ondersteunen.

Maak een verschil

In deze moderne tijd heeft bijna iedereen een overvolle agenda. Maar meer dan ooit voelen mensen zich eenzaam. Hoe komt dit toch? Een volle agenda zou toch betekenen dat u regelmatig mensen ziet? Maar blijkbaar is dit niet voldoende en willen we elkaar écht ontmoeten. Wij mensen hebben de behoefte om ons gezien en gehoord te voelen.

Kijk om u heen, kijk eens écht om u heen en zie de ander! Laten we samen weer een "village" vormen!

 

Reageren op deze column?

Graag! Mail naar communicatie@putten.nl met als onderwerp “Fontanusplein 1”.