U bent de sociaal pedagogische basis
Column wethouder Jim van den Hoorn
In een samenleving waarin steeds meer nadruk ligt op individualisme en prestatiedruk, is de sociaal pedagogische basis (SPB) belangrijker dan ooit. Deze basis gaat over de manier waarop we met elkaar samenleven en ondersteunen. Het versterken van deze basis is een gedeelde verantwoordelijkheid van burgers, professionals en overheden. Maar hoe zorgen we ervoor dat de SPB sterk blijft? En welke rol kunnen gemeenten hierin spelen?
Wat is de SPB?
De SPB draait om gemeenschapszin, sociale steun en de toegankelijkheid van hulpbronnen. Het is de sportvereniging die jongeren een plek biedt. Het is de school die oog heeft voor de thuissituatie van een kind. Dit samenspel van informele steun en professionele zorg voorkomt dat kleine problemen uitgroeien tot grote crises. Het gaat verder dan alleen zorg en ondersteuning. Het is de basis voor een samenleving waarin mensen elkaar helpen en samen sterker staan. Dit vraagt niet alleen om overheidsinitiatieven, maar ook om de betrokkenheid van de samenleving zelf.
Wat kunnen gemeenten doen?
Gemeenten spelen een cruciale rol in het versterken van de SPB. Ze zijn verantwoordelijk voor het sociaal domein en kunnen actief beleid voeren dat sociale samenhang bevordert. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld buurtinitiatieven ondersteunen en laagdrempelige ontmoetingsplekken. Zo zorgen we ervoor dat inwoners elkaar beter leren kennen en helpen. Ook kunnen we inzetten op het versterken van de informele netwerken in wijken. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het organiseren van buurtactiviteiten, waar inwoners in contact komen met elkaar. Het draait om het creëren van een gemeenschap waarin mensen zich verbonden voelen en elkaar ondersteunen.
Van ons allemaal
Het versterken van de SPB is niet alleen de taak van de overheid. Het is van ons allemaal. Ouders, leraren, buurtbewoners, kerken en werkgevers dragen allemaal bij aan een samenleving waarin we naar elkaar omkijken. Daarom moeten we ook zelf verantwoordelijkheid nemen.
Wat kunt u doen?
Soms zit steun in kleine dingen. Het kan zijn een praatje maken met een eenzame buur, een luisterend oor bieden aan een vriend of een jongere een stageplek aanbieden. Dit soort kleine, maar waardevolle gebaren versterken de sociaal pedagogische basis in de samenleving. Kijk om u heen en vraag u af: hoe kan ik bijdragen aan de samenleving?
Reageren op deze column?
Graag! Mail naar communicatie@putten.nl met als onderwerp “Fontanusplein 1”.