Van bouwplaatscatering tot maaltijdmuur

Wethouder Ewoud ’t Jong bezocht onlangs het bedrijf Bouwplaats Catering - SAMSAM de maaltijdmuur in Putten. Ondernemers Steffi Poortinga en Kelvin Nel begonnen in 2019 met catering op bouwplaatsen. Hun bedrijf is uitgegroeid tot een innovatieve speler in de regio. Ze worden nu bijgestaan door zo’n acht medewerkers.

Warme maaltijden op bouwplaatsen

Kelvin had enkele bijbaantjes in de bouw. Hij merkte dat daar behoefte was aan goede, warme maaltijden. Zo ontstond hun idee. Inmiddels leveren zij elke dag meer dan 400 maaltijden op bouwplaatsen rond Groningen. In Groningen staan acht mobiele keukens. Daar worden de warme maaltijden klaargemaakt en opgediend. Ongeveer vijf bezorgers brengen het eten met koelbusjes naar de juiste plek.

Verse maaltijden uit de muur

Naast de bouwplaatscatering verkopen ze ook verse maaltijden via automaten. Die zogenoemde maaltijdmuren staan onder andere in Putten (Stationsstraat 30 en Keizerswoert 26), Ermelo en Nijkerk. In Putten worden al minimaal 70 maaltijden per dag uit de muur gehaald. Op de website van SAMSAM de maaltijdmuur staat welke vijf maaltijden er op dat moment in de muur zitten. Elke vijf dagen verandert het aanbod.

De jonge ondernemers dachten eerst dat vooral alleenstaanden en werkende ouders de automaten zouden gebruiken. Maar ook veel ouderen maken nu gebruik van de verse maaltijden.

Lokale ingrediënten en slimme logistiek

De maaltijden bestaan uit 500 gram en worden zo veel mogelijk met lokale ingrediënten gemaakt. Logistiek is een uitdaging, want alles moet vers en gekoeld blijven. Daar hebben de ondernemers slimme oplossingen voor bedacht.