100, 200, 300

Column wethouder Bertus Cornelissen

Toen ik in 2022 begon als wethouder Wonen wist ik dat er een probleem lag: er zat een dip aan te komen in de woningbouw. Want Rimpeler was bijna klaar, maar de plannen voor Halvinkhuizen waren nog niet uitgewerkt. En deze nieuwbouwwijken zijn belangrijk voor een continue productie van woningen in ons dorp. We zijn keihard gaan werken aan de voorbereiding van de nieuwe wijk Halvinkhuizen en tegelijkertijd aan de slag gegaan met diverse inbreidingsprojecten. Inmiddels zie je de resultaten, mede dankzij alle bouwers.

100

Als je nu door het dorp rijdt, dan zie je het overal: bouwputten. Er wordt gebouwd aan de Achterstraat, de Engweg, de Roosendaalseweg, de Schauwhof en bij het Trefpunt. Daarnaast zijn er verschillende kleinere projecten in aanbouw; ook kleintjes tellen mee. Op dit moment zijn er ruim 100 woningen in aanbouw.

200

Gelukkig is dat niet alles en zit er meer in de pijplijn. Zoals op de plek van de Boni of de oude Aldi. Voor deze locaties is al een bestemmingsplan vastgesteld, maar er loopt nog een procedure. Of de projectontwikkelaar is bezig met de uitwerking van de plannen. Als college hebben we de afgelopen tijd groen licht gegeven om een aantal plannen verder uit te werken, zoals plannen voor de Huybertsenweg, de Van Damhof en de Jacob Catsstraat. Alles bij elkaar gaat het om ruim 200 woningen die in de pijplijn zitten, waarvan voor de meeste al een bestemmingsplan is vastgesteld.

300

Maar de grote aantallen komen natuurlijk in Halvinkhuizen. Voor de eerste 310 woningen heeft de gemeenteraad een bestemmingsplan vastgesteld, maar loopt er nog een procedure. Ik hoop dat er snel een uitspraak volgt.

Gaat alles dan goed? En gaat het allemaal vanzelf? Nee, want het is een grote uitdaging om op korte termijn voldoende huurwoningen te bouwen. Mede daarom hebben we een ‘Taskforce Versnelling Woningbouw’. Daarin onderzoeken deskundigen hoe we plannen naar voren kunnen halen. Nu vraagt u zich misschien af: staat de gemeente dan alles maar toe? Nee, zeker niet. Want we willen wel kwaliteit, zodat ook de volgende generaties trots kunnen zijn op hun dorp!

 

Reageren op deze column?

Graag! Mail naar communicatie@putten.nl met als onderwerp “Fontanusplein 1”.