Daar zit een luchtje aan

Column wethouder Jim van den Hoorn

Stelt u zich voor: u geniet van een kopje koffie thuis en plots rent een van uw kinderen naar binnen. Door de luchtverplaatsing verandert de aangename geur van koffie in een vieze geur. Hondenpoep! Hoe vindt u dat? U denkt misschien: 'Wat heeft een wethouder die over sociale zaken, onderwijs en sport gaat, te maken met hondenpoep?' Ik denk dat er een verband is.

Geur

Als vader van drie kinderen kan ik zeggen dat ik niet veel moeite heb met vieze geuren die nu eenmaal bij het ouderschap horen, zoals: poepluiers, snot en kots. Zelfs de geur van rotte eieren kan ik verdragen. Maar er is weinig dat ik zo smerig vind als de geur van hondenpoep!

Oplossen

Naast wethouder, ben ik natuurlijk ook inwoner van ons mooie dorp. Vroeger kon u een melding doen van hondenpoep via ‘Verbeter uw buurt’. Nu kan dat via www.putten.nl/melding of zelfs via WhatsApp. Ik vroeg me af of dit gebeurd. Of ervaar ik alleen de overlast in mijn buurt? Vorig jaar zijn er 110 meldingen gedaan over overlast van hondenpoep. De gemeente heeft 84 hondenpoepbakken geplaatst de afgelopen jaren. Ook surveilleren de boa’s nadat er meldingen binnenkomen.

Verantwoordelijk

Hoe kan het dan toch gebeuren dat ik regelmatig met een borstel de onderkant van een schoen schoonmaak? Als inwoners zijn we gezamenlijk verantwoordelijk voor de leefbaarheid van onze buurten. De gemeente, of ik als wethouder sociaal domein, kan dat niet alleen. Ik kan niet begrijpen waarom hondenbezitters niet gewoon de poep opruimen. Is dit vervaging van normen, waarden en omgangsvormen? Het is natuurlijk niet alleen hondenpoep. Ook afval in speeltuinen, groenstroken, op straat of in onze bossen.

Retour

Maar even terug naar de hondenpoep. Als ik vanuit mijn raam naar buiten kijk, zie ik een populair stukje groen waar honden worden uitgelaten. Soms denk ik: als ik zou weten welke baasje de hondendrol niet opruimt, weet ik nog wel een goede plek voor die drol: terug naar de eigenaar! Ik nodig u uit om samen actief mee te doen om onze omgeving schoon en prettig te houden.

 

Reageren op deze column?

Graag! Mail naar communicatie@putten.nl met als onderwerp “Fontanusplein 1”.