De Omgevingswet! Een uitdaging met kansen

Column wethouder Ewoud 't Jong

Van uitstel komt geen afstel. De nieuwe Omgevingswet is minstens vijf keer uitgesteld. Op 1 januari 2024 is de wet er dan toch gekomen! Een bijzonder moment voor mij als wethouder Omgevingswet.

Prima bedoeling

De nieuwe wet voegt 26 oude wetten samen. Ook bevat de nieuwe wet regels voor wat er buiten te zien, horen en ruiken is. Alles wat er in uw omgeving gebeurt. Minder wetten en alles op één plek. Mooi. Maar gaat het ook werken? Sommige collega’s en deskundigen zijn daar cynisch over. Is de techniek, het digitaal stelsel, er wel klaar voor? Eerlijk gezegd maak ik me daar wel zorgen over. Loopt de boel niet vast? Intern bij de gemeente hebben we gelukkig een EHBO-team. Dit staat voor Eerste Hulp Bij Omgevingswet. Hier kunnen collega’s met vragen terecht.

Wij helpen u

Dat is minstens zo belangrijk. U kunt ons bellen, mailen en appen. Ook bent u van harte welkom in het gemeentehuis. Elke ochtend is het loket Ruimte open om uw vragen over de Omgevingswet te beantwoorden. De medewerkers helpen u graag! Ik vraag u wel begrip en geduld te hebben, bij de behandeling van uw (aan)vragen. Want ik heb niet de illusie dat alles in één keer goed gaat. Wel heb ik het vertrouwen dat we er met elkaar uitkomen.

Putten blijft Putten

Want zo doen we dat in Putten. Aanpakken én met elkaar. Dat verandert niet. We wonen in een gemeente waar we oog, oor en een neus hebben voor elkaar. In de Omgevingswet is participatie een gevleugelde term. Vrij vertaald: u betrekt uw buren en de omgeving bij uw (nieuwe) plannen. Dat was al zo, maar wordt in de nieuwe wet nog eens benadrukt. Met elkaar maken we Putten.

Onze website

Heeft u plannen voor een verbouwing, nieuwbouw of bedrijfsaanpassing? We helpen u graag op weg. En laat ons vooral weten wat u vindt van onze informatie op de website www.putten.nl/omgevingswet. Is dit duidelijk? Aanpassingen zijn zo gedaan. U bent de ervaringsdeskundige. Graag wil ik van u leren! En zoals gezegd, we staan ook live voor u klaar.

 

Reageren op deze column?

Graag! Mail naar communicatie@putten.nl met als onderwerp “Fontanusplein 1”.