Geld, macht en idealen

Column wethouder Bertus Cornelissen

“Is jouw huis goed geïsoleerd?” Op verjaardagen is dit een goede openingszin om een gesprek op gang te brengen. Sinds de energieprijzen de pan uit rijzen is bijna iedereen wel bezig met het verduurzamen van zijn of haar woning of bedrijf. En dat is goed om te zien. Terwijl het vroeger vooral voor de idealisten was, is verduurzaming nu voor iedereen een doel geworden. Maar de motivatie verschilt van persoon tot persoon. Ooit is mij verteld dat mensen drie drijfveren hebben: geld, macht en idealen. Ik vind het boeiend om deze drijfveren terug te zien bij het onderwerp duurzaamheid.

Geld

Het is financieel interessant om je dak of spouwmuur te isoleren. Want energie die je niet nodig hebt, hoef je ook niet in te kopen. Je bespaart dus flink op je energierekening. Maar… je moet wel het geld hebben. Heb je het niet op de plank liggen? Dan biedt de gemeente Putten een aantrekkelijke lening: de Toekomstbestendig Wonen Lening. Daarnaast zijn er landelijke regelingen, zoals de ISDE, waarvan je gebruik kunt maken.

Macht

Hoe mooi zou het zijn als je niet afhankelijk bent van de macht van grote energiemaatschappijen? Of geen last hebt van netcongestie bij de bouw van je nieuwe woning? Steeds meer mensen kiezen ervoor om zelfvoorzienend te willen zijn. Zo woont een vriendin van mij al jaren off grid in haar Tiny House. Maar is dit een haalbare kaart voor iedereen? Ook in Putten hebben we dus een uitdaging: hoe kunnen we voorkomen dat door netcongestie onze plannen voor wonen en werken worden geblokkeerd? Dit vraagt veel creativiteit en durf.

Idealen

Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route lieten slimme plaatsgenoten trots hun uitvindingen zien. Echte koplopers! Maar wie doorslaat, wordt gezien als klimaatdrammer. Als gemeente zullen we later dit jaar het programma Duurzaamheid presenteren, met allerlei maatregelen om Putten duurzamer en groener te maken. Want ook Putten wil uiteindelijk klimaatneutraal, circulair en biodivers zijn. Wil je hier meer over weten? Bekijk onze website of nodig thuis een energiecoach uit via het Regionaal Energieloket.

Een duurzame toekomst voor je kinderen, zorg voor de schepping of je portemonnee… Wat je drijfveer ook is: doe mee!

 

Reageren op deze column?

Graag! Mail naar communicatie@putten.nl met als onderwerp “Fontanusplein 1”.