Buitenspelen

Column wethouder Sander van Nieuwenhuizen

Een steeds groter gedeelte van ons leven brengen we door vanachter een beeldscherm. Dat begint al op jonge leeftijd. Tablets zijn niet meer weg te denken voor veel volwassenen en hetzelfde geldt voor kinderen. Waar mijn oma nog druk aan het leren is hoe haar iPad werkt en mij regelmatig om hulp vraagt, zo weet mijn zoontje al prima hoe het werkt. Hij swipet er vrolijk op los.

Mijn jeugd

In mijn jonge jeugd – och, ik klink al oud merk ik – was er nog geen internet en hadden we thuis nog geen computer. In groep 8 kregen we les over hoe je een tekst kon typen op een pc. Ook haalde ik mijn typediploma op zo’n ouderwetse typemachine.

Die toen vooral nog analoge tijd had ook zo zijn charme. Na schooltijd was ik vooral veel buiten te vinden met vriendjes en vriendinnetjes. Spelend op straat of ravotten in de speeltuinen in de wijk. Ik woonde toen in Husselerveld, destijds Puttens jongste woonwijk in aanbouw. Daar was ik dan ook regelmatig aan het fietsen, voetballen of crossen op de zandhopen bij de bouw. Hoe leuk was het om hutten te bouwen en te flippo’en (voor de jonge lezers; dat was toen zo’n rage met ronde bedrukte Looney Tunes schijfjes).

In beweging

Waar ik nog minder met allerlei devices ben opgegroeid, merk ik dat kinderen tegenwoordig de digitale mogelijkheden zich razendsnel eigen maken. Enerzijds is dat natuurlijk ook heel belangrijk. Anderzijds merk ik dat schermtijd het steeds vaker wint van buiten spelen.

Terwijl buitenspelen juist zo leuk en ook gezond is. Lekker in weer en wind in beweging zijn en leren om samen te spelen met andere kinderen: o zo belangrijk en dat gun ik ieder kind. Digitalisering brengt ons een hoop, maar het zou mooi zijn als kinderen de iPad wat vaker inruilen om elkaar op te zoeken en samen buiten gaan spelen.

Vernieuwde speeltuinen

Als wethouder maak ik mij daar sterk voor. Dat doe ik bijvoorbeeld door te zorgen voor goede speeltuinen. Vorig jaar hebben we het Speelruimtebeleidsplan vastgesteld en we zijn al volop aan de slag met de vernieuwing van veel speeltuinen in ons dorp. We kunnen ze helaas niet allemaal tegelijk aanpakken, maar vorige week heb ik twee vernieuwde speelplekken mogen openen. Hopelijk volgen er snel meer.

 

Reageren op deze column?

Graag! Mail naar communicatie@putten.nl met als onderwerp “Fontanusplein 1”.