Ho stop, sta eens even stil

Column wethouder Ewoud 't Jong

Ik zit bewegingloos achter mijn computer met mijn handen in aanslag boven het toetsenbord. Het is tijd voor de column. De letters willen maar niet op papier komen. Langzaam zie ik de tijd verstrijken en na een half uur schiet ik overeind. Tijd om drie minuten te bewegen! Even naar de koffieautomaat en een paar keer opdrukken voor de plicht weer roept.

Brein

Die drie minuten bewegen zijn ons aangereikt op het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Neuropsycholoog Erik Scherder van de Ommetjes-app gaf een minicollege over ons brein. Rekenen en taal holt achteruit en één van de oorzaken is in zijn optiek het niet bewegen door jongeren. Bewegen stimuleert het brein. Hij pleitte voor drie minuten bewegen na elk half uur stilzitten. Persoonlijk ben ik daar wel voor, wanneer er in dat half uur tenminste ouderwets tafels gestampt worden.

Afas

Drie minuten bewegen na een half uur stilzitten. Het omgekeerde is ook waar. Na een half uur hard rennen, is het goed om drie minuten te rusten. Prestaties nemen toe wanneer er naast inspanning voldoende tijd is voor ontspanning. Ik begrijp Afas dan ook wel, het IT-bedrijf dat van een vijfdaagse naar een vierdaagse werkweek gaat. Het gaat om kwaliteit en motivatie. Meer tijd aan iets besteden is niet altijd productiever. Ik zat al een half uur te zweten, pas na drie minuten bewegen kwam deze column tot stand.

Rust

U hoeft overigens niet bang te zijn dat ik mijn werkzaamheden ook terug ga brengen naar vier dagen per week. Wethouder ben je 24/7. Zes dagen per week staat mijn agenda vol. Overleggen in de regio, gesprekken met inwoners, stukken lezen, het houdt niet op. Toch wel. Een mens is niet geschapen om steeds te rennen. In Zijn wijsheid heeft God een dag rust gegeven. Een dag om te beseffen wat er echt toe doet en wat waarde heeft en houdt.

Ho stop

Sta eens even stil. Of het nu drie minuten in een half uur, één dag in de week, of vier weken in het zomerreces is (ja, ik kijk er naar uit), Ho stop, sta eens even stil. Dat is ook de titel van een liedje en u raadt het al, ook muziek stimuleert het brein!

 

Reageren op deze column?

Graag! Mail naar communicatie@putten.nl met als onderwerp “Fontanusplein 1”.