Uit eigen tuin

Column wethouder Sander van Nieuwenhuizen

Tuinieren is een van mijn grootste passies. Al sinds ik een kleine jongen was, had ik bij mijn opa en oma een eigen tuintje op een zandhoop. Elke zaterdag kwam ik daar. De ironie was dat tuinieren volgens mijn opa en oma eigenlijk helemaal niet kon op die zandhoop, want ‘daar groeit toch helemaal niks op’. Op de een of andere manier lukte het wél en had ik een mooie variatie aan bloemen en vaste planten staan die ook nog eens goed groeiden.

Trots

Ook kreeg ik in die tijd voor het eerst een eigen groentekasje in de moestuin van mijn opa en oma. Daarin mocht ik, met wat hulp, zelf sla en andijvie verbouwen. Prachtig vond ik dat. En het lukte ook nog! Vol trots kwam ik dan weer eens thuis met een zelf verbouwde krop sla voor bij het avondeten.

Expertimenteren

Passie voor tuinieren heb ik nog steeds, al merk ik wel dat ik daar bewuster tijd voor vrij moet maken nu ik wethouder ben. Toch vind ik het heerlijk om na een lange dag vergaderen mijn hoofd leeg te maken door in de tuin bezig te zijn. Naast de siertuin hebben mijn vrouw en ik ook een moestuin aangelegd. Sinds een paar jaar experimenteren we er vrolijk op los om onze eigen groenten en fruit te verbouwen.

Paralellen

Ik zie wel parallellen in moestuinieren en wethouder zijn. Om projecten voor Putten gedaan te krijgen is het ook een kwestie van zaaien, aandacht en liefde geven om het te laten groeien en daarna te kunnen oogsten. En natuurlijk gaat dat soms ook met vallen en opstaan. In onze moestuin groeide er in het eerste jaar ook van alles, maar vooral de vele slakken profiteerden daarvan.

Groeien

Vorig jaar hebben we het daarom over een andere boeg gegooid. Met resultaat: voor het merendeel hebben we heerlijk kunnen eten van de boontjes, sla, tomaten, frambozen, aardbeien en pastinaak. Dit jaar passen we weer wat aan en zo worden we er al doende steeds beter in. Zo groeien niet alleen de planten, maar ook ikzelf in de dingen die ik doen.

 

Reageren op deze column?

Graag! Mail naar communicatie@putten.nl met als onderwerp “Fontanusplein 1”.