Voorkomen is beter dan genezen

Column burgemeester H.A. Lambooij

U kunt zich voorstellen dat een burgemeester ieder jaar weer reikhalzend uitziet naar de presentatie van de politiecijfers van zijn of haar gemeente in het achterliggende jaar. Wanneer ik de cijfers van 2023 vergelijk met die van eerdere jaren dan zie ik weinig veranderingen.

Geen afname

Wat opvalt is dat het relatief forse aantal auto-inbraken (23) niet afneemt. Opvallend, nu steeds meer auto’s zijn voorzien van een alarminstallatie. De kans dat in Putten uw fiets wordt gestolen, blijft ook onverminderd hoog. Maar liefst 56 aangiften werden gedaan van gestolen fietsen. Overigens geldt hier wel dat een vergelijking met tien jaar geleden een veel rooskleuriger beeld oplevert, want in 2013 werden er nog 173 fietsen gestolen!

Te veel

In 2023 werd er in 48 woningen ingebroken. Dat lijkt in een eerste oogopslag niet veel, maar het betekent dat er gemiddeld bijna iedere week ergens in ons dorp wordt ingebroken. Dat is veel. Te veel. Het geconfronteerd worden met het feit dat het eigen, veilige en vertrouwde huis door onverlaten is opengebroken is een schokkende ervaring; dat je eigendommen zijn weggenomen en dat maar al te vaak moet worden geconstateerd dat niet direct bijzonder waardevolle, maar wel dierbare erfstukken zijn verdwenen.

Beknibbel niet

Ik wil het belang van een goed beveiligde woning ook op deze plaats benadrukken. Beknibbel niet op de beveiliging van uw huis en ook niet op extra fietssloten en de alarminstallatie in de auto. Voorkomen blijft immers altijd beter dan genezen. Mocht u dan, ondanks de preventieve maatregelen, toch nog worden geconfronteerd met diefstal of inbraak, doe dan altijd aangifte! Dat is van groot belang. Niet alleen voor uw eventuele verzekering, maar ook voor het betrouwbaar laten zijn van onze politiedata.

Ten slotte nog dit: ik wil u vragen om vanavond nog, wanneer het donker is, te controleren of uw huisnummer wel zichtbaar is vanaf de openbare weg. Vaak is het huisnummer in het donker onzichtbaar! Een ambulancechauffeur vertelde mij onlangs nog dat hij lang moest zoeken naar het juiste adres. Wilt u, in uw eigen belang, ervoor zorgen dat uw huisnummer altijd goed zichtbaar is? De politie, de brandweer, de ambulancedienst, de postbode en de ‘pakjesman’ zullen u dankbaar zijn.

 

Reageren op deze column?

Graag! Mail naar communicatie@putten.nl met als onderwerp “Fontanusplein 1”.