Razzia

In Putten werd op 2 oktober 1944 door de Duitse bezetters een razzia uitgevoerd.

In de nacht van 30 september op 1 oktober 1944 beschoot een verzetsgroep vanuit een hinderlaag een personenauto van de Duitse Weermacht. In de auto zaten twee officieren en twee korporaals. Er ontstond een vuurgevecht. De twee korporaals ontsnapten. Eén van de officieren vluchtte (zwaar gewond zijnde) naar een boerderij in de omgeving, werd overgebracht naar Harderwijk, waar hij de volgende dag stierf. De andere officier werd door de verzetsgroep gevangen genomen en meegenomen. De verzetsgroep heeft hem, als gebaar van goede wil, de volgende dag weer vrijgelaten. Dit heeft de Duitsers er helaas niet van weerhouden wraak te nemen op de Puttense gemeenschap. Op last van generaal Friedrich Christiansen werd Putten door Duitse troepen omsingeld, werden vrouwen en kinderen naar de kerk gedreven en werden de mannen afzonderlijk opgesloten in een school en een eierhal.

Nadat vrouwen en kinderen weer waren vrijgelaten, werden de volgende dag alle gevangen genomen mannen tussen 15 en 50 jaar weggevoerd naar het concentratiekamp te Amersfoort.

Vrouwen en kinderen werden het dorp uitgedreven, waarna ruim 100 woningen in de brand werden gestoken.

Overzicht slachtoffers

.

Totaal aantal weggevoerde mannen

659

Vrijgelaten in Amersfoort

58-

Weggevoerd naar Neuengamme

601

Onderweg uit de trein gesprongen

13-

Gearriveerd in Neuengamme

588

Na de bevrijding in Putten teruggekeerd

48-

In Duitse concentratiekampen omgekomen

540

Tijdens de razzia doodgeschoten

7+

 

547

Kort na terugkeer overleden

5+

Totaal aantal slachtoffers

552

Ruim 200 slachtoffers kwamen om in concentratiekamp Neuengamme, de rest van de slachtoffers kwam om in bijbehorende werkkampen zoals Wedel, Husum, Ladelund, Engerhafe, Meppen-Versen. Ook kwamen Puttenaren om in Dachau, Mauthausen, Ravensbrück, Bergen-Belsen, Sandbostel of tijdens transporten.

De razzia heeft diepe wonden in de Puttense samenleving geslagen, die nog steeds niet geheeld zijn. Jaarlijks wordt onder grote belangstelling bij het monument De Vrouw van Putten een stille herdenking gehouden.

Gedachtenisruimte

Foto van de gedachtenisruimte

In de Gedachtenisruimte wordt het verhaal van de razzia in woord en beeld weergegeven. In het gebouw is een aantal plaquettes aangebracht. Op de plaquettes zijn alle namen van de omgekomen weggevoerde mannen aangebracht.

  • Adres: Dorpsstraat 127
  • Openingstijden: elke dag van 10.00 tot 18.00 uur.

Jonge bezoekers beneden 12 jaar onder geleide toegang.

Stichting oktober 44

Meer informatie vindt u op de website http://www.oktober44.nl/.

Gedenkboek

Over de oorlog en de razzia in Putten zijn bij de boekhandel verschillende boeken te koop. Het officiële gedenkboek "Opdat het nageslacht het wete" is alleen bij de gemeente Putten verkrijgbaar. Deze kunt u bij de Servicebalie in het gemeentehuis kopen of online bestellen.