Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Putten. Abonneer u op onze RSS-feed of abonneer u op onze wekelijkse e-mailnieuwsbrief. Onze nieuwsberichten blijven drie maanden online op onze website.

 • Gemeentehuis tijdelijk coronapriklocatie tijdens regiotour GGD

  30 november 2023

  GGD Noord- en Oost-Gelderland organiseert van 18 tot en met 22 december een tour door de regio voor het laten zetten van de coronaprik. Inwoners die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door corona kunnen op donderdag 21 december bij het gemeentehuis, Fontanusplein 1, tussen 09.00 en 16.30 uur een coronaprik halen.

 • Groen licht voor Halvinkhuizen Fase 1: belangrijke mijlpaal

  27 november 2023

  Het eerste deel van de nieuwe woonwijk aan de zuidwestkant van Putten kan gebouwd worden. De gemeenteraad stemde donderdag 23 november 2023 unaniem in met het bestemmingsplan voor Halvinkhuizen Fase 1. Er komen 310 woningen, waarvan 65% valt in de categorie ‘betaalbaar’. Wij gaan in gesprek met Bertus Cornelissen, wethouder Volkshuisvesting en Wonen.

 • Adopteer een boom!

  28 november 2023

  Het klimaat verandert; het wordt warmer, het regent vaker en vooral harder. Daarom maken wij ons dorp stap voor stap duurzamer en klimaatbestendig. Het klimaatbestendig maken noemen we ook wel klimaatadaptie. Bij klimaatadaptie kunt u denken aan het voorkomen van hittestress, het opvangen van (regen)water en het terugdringen van CO2-uitstoot en fijnstof.

 • Prokkelduo assisteert bij stembureau

  27 november 2023

  Rebekka Scholte (44) hielp samen met haar begeleider Elise Bos (26) op 22 november de leden van het stembureau in de Hersteld Hervormde Kerk. Zij waren het Prokkelduo dat in de gemeente Putten actief was.

 • Zandwegen en onderhoud, hoe zit dat?

  27 november 2023

  De gemeente Putten kent zo'n 70 kilometer zandweg. Het zijn prachtige wegen met een landschappelijke waarde, maar ze zijn ook kwetsbaar. Daarom is passend onderhoud belangrijk.

 • Extra zitting gemeentelijk stembureau

  27 november 2023

  Op maandag 27 november om 11.00 uur komt het gemeentelijk stembureau bijeen in de trouwzaal van het gemeentehuis. Er is een melding ontvangen over een mogelijke telfout in een bepaalde lijst op stembureau 3 (Andreas kerk). In deze vergadering vindt een nader onderzoek plaats door het hertellen van deze lijst.

 • Opkomst en voorlopige uitslagen Tweede Kamerverkiezingen

  23 november 2023

  Op 22 november openden 16 stembureaus in Putten haar deuren. Het opkomstpercentage in de gemeente Putten is 86,85%. 16.744 inwoners hebben hun stem uitgebracht.

 • Bescherming van schapen tegen wolven

  20 november 2023

  Schapenhouders op de Veluwe willen hun dieren beschermen tegen de wolf. Door een wolfwerende omheining te plaatsen kunnen schapenhouders de aanval van een wolf voorkomen.

 • Zaag op 9 december uw eigen kerstboom op de Krachtighuizerheide

  20 november 2023

  Kom op zaterdag 9 december tussen 09.00 en 15.00 uur uw eigen kerstboom zagen. Op de heide groeien veel grove dennen. Het is daarom belangrijk om deze dennen te verwijderen. De grove den verdringt met zijn groei de struikheide. Hierdoor is er steeds minder heide te vinden. De heide heeft meer ruimte om te groeien als er minder dennen zijn.

 • Meedoen in gelijkwaardigheid

  20 november 2023

  Dit voorjaar organiseerde de gemeente Putten vier dialoogsessies om met inwoners en met mensen die in Putten werken na te denken over hoe Putten inclusief kan worden en wat daarvoor nodig is. De uitkomsten van de dialoogsessies en digitale vragenlijst zijn verwerkt in het beleidsplan Meedoen in Gelijkwaardigheid. De gemeenteraad bespreekt het beleidsplan volgende maand in de raadsvergadering. Hieronder een vooruitblik.

 • Definitief ontwerp Centrumplan gepresenteerd

  20 november 2023

  Donderdagavond 16 november was de informatiebijeenkomst over het kernwinkelgebied.

 • Bescherm pluimvee tegen de vogelgriep

  20 november 2023

  In Nederland komt de vogelgriep voor. Vogelgriep is een ziekte die gevaarlijk is voor veel verschillende vogelsoorten. Op dit moment is de ophokplicht niet in gemeente Putten. Om te voorkomen dat de vogelgriep in Putten opduikt, adviseren wij dringend om uw pluimvee binnen te houden. Loop niet zomaar naar binnen bij een pluimveehouder, maar ga eerst langs bij de eigenaar.

 • Weekmarkt Putten heeft ruimte voor standplaatsen

  20 november 2023

  Elke woensdagochtend is de drukbezochte weekmarkt in Putten. Deze weekmarkt heeft op dit moment ruimte voor drie nieuwe vaste standplaatsen.

 • Meer verschillende soorten bomen in gemeentelijke bossen

  20 november 2023

  Van eind november 2023 tot maart 2024 voert de Gemeente Putten verschillende werkzaamheden uit in de gemeentelijke bossen. Dat is belangrijk om het bos gezond te houden.

 • Als ondernemer zakendoen met de gemeente Putten?

  13 november 2023

  De gemeente werkt samen met ondernemers om ons dorp levend en leefbaar te houden. Wilt u als ondernemer meewerken met uw producten, diensten of werken? Of wilt u met ons zakendoen?

 • Kleinere afvalzakken in Putten voor huishoudens met weinig restafval

  13 november 2023

  Gemeente Putten wil het aanbod in restafvalzakken uitbreiden met kleinere zakken van 30 liter. Hiermee wil de gemeente vooral kleinere huishoudens met weinig restafval tegemoetkomen. Met het aanbieden van de 30 liter restafvalzakken verwachten wij een betere scheiding van verschillende afvalsoorten.

 • Onthulling informatiebord Horselingbeek

  07 november 2023

  Woensdag 1 november onthulde Sander van Nieuwenhuizen, wethouder Cultuur & Erfgoed, het informatiebord Horselingbeek.

 • Voorkom diefstal vanuit uw motorvoertuig

  06 november 2023

  De politie meldt dat er op de Putten een toename is van het aantal meldingen van diefstallen uit motorvoertuigen. Het team Toezicht van de gemeente en de politie doen extra surveilleren extra.

 • Puttense erespeld voor de heer en mevrouw Evers

  30 oktober 2023

  De heer G. (Gijs) Evers en mevrouw T. (Tineke) Evers-Jansen ontvingen zaterdag 28 oktober 2023 de erespeld van de gemeente Putten uit handen van burgemeester Lambooij. Zij ontvingen het eerbetoon vanwege hun jarenlange vrijwillige inzet voor de Veluwsche Sanghertjes. Nooit eerder gebeurde het dat aan een echtpaar allebei en tegelijkertijd wegens een bijzondere verdienste deze erespeld werd toegekend.

 • Winterseizoen afvalinzameling en Afvalbrengstation: wat verandert er?

  23 oktober 2023

  Het winterseizoen komt er weer aan. Dit betekent dat de dienstverlening voor de afvalinzameling en het afvalbrengstation wijzigt vanaf maandag 30 oktober. De wijzigingen gelden tot de zomertijd in 2024.

 • Burgemeester ontbijt met leerlingen De Schovenhorst

  16 oktober 2023

  Om het belang van een gezond ontbijt te benadrukken ontbeet burgermeester Lambooij vandaag in het bedrijfsrestaurant samen met kinderen van basisschool De Schovenhorst. “Het is belangrijk om een goede start van de dag te maken met een gezond ontbijt”, vertelt burgmeester Lambooij aan de leerlingen.

 • Terugblik agrarische avond 9 oktober 2023 in Putten

  11 oktober 2023

  “Het eindrapport van dit inventariserende onderzoek is een volgende stap in een totaalproces van ontwikkelingen in de agrarische sector”, aldus wethouder Ewoud ‘t Jong tijdens de bijeenkomst met ruim 100 agrariërs uit de gemeente Putten. Samen met gedeputeerde Harold Zoet van de provincie Gelderland en de onderzoekers van VanWestreenen, Sjaak van Schaik en Aart de Kruijf, sprak de wethouder met de aanwezigen agrariërs die grote zorgen hebben over hun bedrijfsvoering en toekomst. Zo uitten ze hun frustratie over de opkoopregeling en vroegen ze aandacht voor de stikstofbank.

 • Gemeenten vragen met campagne 'Verborgen leed' aandacht voor ouderenmishandeling

  11 oktober 2023

  Ongeveer 1 op elke 20 ouderen krijgt te maken met onprettige situaties. Denk hierbij aan schelden, hardhandig vastpakken, verwaarlozing of het misbruiken van de pinpas van de oudere. Vaak vindt dit achter de voordeur plaats. Ouderen vinden het moeilijk hierover te praten. Daarom spreken we van verborgen leed.

  Via de campagne 'Verborgen leed' vragen zes gemeenten in de regio Noord-Veluwe aandacht voor verschillende vormen van ouderenmishandeling, zoals financiële uitbuiting en ontspoorde mantelzorg.

 • Begroting 2024 is positief

  10 oktober 2023

  Ook dit jaar presenteert de gemeente Putten een positieve begroting voor 2024. De al in gang gezette plannen en nog in te zetten beleidswensen van het college van B&W kunnen in overleg met de gemeenteraad worden doorgezet. “Dat is goed nieuws voor alle projecten en nieuwe ideeën die we hebben voor onze mooie gemeente”, stelt het college van B&W vast. Gemeente Putten blijft, zoals al jaren het geval is, één van de goedkoopste gemeenten van Gelderland.

 • Week tegen armoede (9 tot 13 oktober)

  09 oktober 2023

  In de Week tegen armoede, van 9 tot en met 13 oktober, willen we u laten weten dat we begrijpen dat armoede een zware last kan zijn. Wethouder Jim van den Hoorn vertelt over hoe de gemeente aan informatie komt om te helpen.

 • Help mee met uw AED

  09 oktober 2023

  Bij een hartstilstand telt elke minuut. Als omstanders binnen zes minuten reanimeren en een AED inzetten, is de kans op overleven het grootst. Een AED kan bij een hartstilstand het hart weer in een normaal ritme krijgen.

 • Aankondiging werkzaamheden fietsoversteek Dorpsstraat van 16 t/m 20 oktober

  04 oktober 2023

  Veiliger en overzichtelijker: de fiets- en voetgangersoversteek aan de Dorpsstraat wordt binnenkort verbeterd. Er komt een bredere middengeleider en de fiets- en voetgangersoversteek worden op één punt gecentreerd. Fietsers en voetgangers kunnen op deze manier veiliger oversteken. Door de bredere middengeleider hoeven zij namelijk niet in één keer zowel de weg als busbaan over te steken.

 • Razziaherdenking online terugkijken

  04 oktober 2023

  Afgelopen maandag vond de 79-jarige herdenking plaats van de razzia die op 1 en 2 oktober 1944 in de gemeente heeft plaatsgevonden. Een kleine 1.000 bezoekers woonden de herdenking bij in de herdenkingshof en online keken ongeveer 450 mensen mee via de live-uitzending.

 • Eerste 310 woningen Halvinkhuizen stap dichterbij

  04 oktober 2023

  Het college van B&W van de gemeente Putten heeft op dinsdag 26 september 2023 ingestemd met het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan voor Halvinkhuizen fase 1. Daarmee stelt het college de raad voor om de plannen voor de eerste 310 woningen van de nieuwe wijk vast te stellen. De gemeenteraad beslist hierover in de raadsvergadering van 23 november 2023.

 • Een leven redden kan iedereen: word burgerhulpverlener

  02 oktober 2023

  Een hartstilstand kan iedereen overkomen. Bij een hartstilstand telt elke minuut, waarbij de eerste zes minuten van levensbelang zijn. Wel prettig om te weten dat hulp dan heel dichtbij is. Met HartslagNu worden burgerhulpverleners uit de directe omgeving opgeroepen om direct naar het slachtoffer te gaan en de eerste hulp te geven totdat de ambulance op de plek is.

 • Inzameling bladafval vanaf 9 oktober

  11 oktober 2023

  Vanaf 9 oktober tot en met 17 december staan ongeveer 75 bladkorven op verschillende locaties in de gemeente. U kunt uw bladafval hier gratis in kwijt. De bladkorven plaatsen wij omdat het niet wenselijk is dat u het blad de weg op blaast. Dit kan namelijk tot onveilige situaties leiden.

 • Inwoners zorgen voor 125 m² groene daken in Bijsteren

  26 september 2023

  Afgelopen weekend hebben inwoners in de wijk Bijsteren 125 m² aan groene daken aangelegd. Jonneke van den Top organiseerde samen met de gemeente deze succesvolle buurtactie.

 • Nieuwe rotonde Garderenseweg officieel geopend

  22 september 2023

  De gerenoveerde rotonde op de Garderenseweg is op donderdag 21 september officieel geopend door Sander van Nieuwenhuizen (wethouder Mobiliteit). De openingshandeling bestond uit het onthullen van kunstwerken, twee stalen dennenappels, in het midden van de rotonde.

 • Van Geenstraat begin 2024 opgeknapt

  18 september 2023

  De werkzaamheden aan de Van Geenstraat starten begin 2024. Dit is enkele maanden later dan de oorspronkelijke planning. Het ontwerp voor de gedeeltelijke herinrichting van de Van Geenstraat is al enige tijd definitief. Ook de werkzaamheden voor het grote onderhoud zijn bekend. In de aanbestedingsprocedure bleek echter dat de uitvoerende bedrijven kampten met capaciteitsproblemen. Zij gaven aan meer tijd nodig te hebben, waardoor wij de procedure moesten pauzeren. Deze maand is de aanbestedingsprocedure hervat.

 • 500 bomen meer geplant dan gekapt

  12 september 2023

  In 2022 heeft de gemeente 522 meer bomen geplant dan gekapt. Als gemeente hebben wij daarmee voldaan aan de wens om tweemaal zoveel bomen te herplanten als te kappen. Als wij een boom kappen voor een ruimtelijke ontwikkeling, planten wij namelijk twee nieuwe bomen terug. Bij bomen aan het einde van hun levensduur hanteren wij een herplantplicht van één op één.

 • Meer kruidenrijke graslanden

  11 september 2023

  Kruidenrijk grasland heeft positieve effecten op koeien en de bodem en het kan beter tegen droogte. In het kader van de campagne 1001ha kunnen boeren met korting zaad bestellen. Boeren kunnen kiezen voor de bekende grasmengsels of voor doorzaaimengsels met kruiden en klavers. Voor beide geldt: een boer kan voor maximaal 3 hectare met korting zaad kopen. Op de website van 1001ha is het mengsel te bestellen en staan tips voor succesvol doorzaaien.

 • Rotonde Garderenseweg woensdag 20 september weer open

  11 september 2023

  Van 11 tot en met 19 september vindt er groot onderhoud plaats aan de rotonde op de Garderenseweg-Calcariaweg-Bosrand. De werkzaamheden duren enkele dagen langer dan eerder is aangegeven. Tot en met dinsdag 19 september is de rotonde dicht voor al het verkeer. Het verkeer wordt omgeleid.

 • Voer géén dieren in De Groene Scheg

  11 september 2023

  Onlangs zijn twee schapen overleden in het park De Groene Scheg. Dit komt door eten dat niet geschikt is voor deze dieren. Wilt u daarom de dieren in het park niet voeren? De beheerders van het park zorgen ervoor dat de dieren voldoende te eten krijgen.

 • Bijeenkomst over dementie op 12 september

  11 september 2023

  Putten voor Elkaar is door de gemeente gevraagd aan de slag te gaan met ‘Zinvolle dagactiviteiten voor mensen met dementie’. Op dit moment is een projectgroep bezig met de voorbereidingen voor een ontmoetingscentrum. De ambitie is om een inloophuis te creëren voor mensen met geheugenproblemen of beginnende dementie én hun naasten of mantelzorgers. Zij kunnen hier terecht voor activiteiten, informatie en advies, een verwijzing naar hulp of zorg als dat nodig. Of gewoon voor ontmoeting met een kopje koffie.

 • Kinderen aan de slag met elektronisch afval tijdens E-waste Race

  11 september 2023

  De gemeenten Putten, Ermelo, Harderwijk, Elburg, Nunspeet en Oldebroek organiseren ook dit jaar weer de E-waste Race. Dit educatieve project waarbij scholen de strijd aangaan met elektronisch afval, combineert bewustwording over circulariteit met een fysieke inzamelactie. Op deze manier leren kinderen en hun omgeving over het inzamelen van elektronisch afval. De insteek van de E-waste Race is het inzamelen van e-waste leuk, leerzaam en gemakkelijk te maken.

 • Help mee om Putten schoon te houden

  11 september 2023

  Steeds meer inwoners vinden het belangrijk om hun leefomgeving schoon te houden. Regelmatig gaan ze erop uit om zwerfafval te verzamelen zoals blikjes, plastic en kauwgom. Helpt u ook mee?

 • ‘Boombakken’ als voorproefje nieuw centrum

  23 augustus 2023

  Bomen en planten zijn belangrijk voor verkoeling, biodiversiteit én sfeer. Ook voor het (winkel)centrum, waar we onnodige verharding graag vervangen voor groen. Door de vele kabels en leidingen in de grond, is het aanplanten van nieuwe bomen echter een uitdaging. Bij de herinrichting van de winkelstraten liggen kansen voor de aanplant van nieuwe bomen, maar de gemeente wilde niet zo lang wachten met het toevoegen van extra groen. Hierdoor is het idee ontstaan om deze bomen nu al op voorhand te plaatsen in mobiele bakken.

 • Boom aan de Dorpsstraat gekapt

  18 augustus 2023

  Aan de Dorpsstraat, bij de inrit van Gedachtenisruimte Oktober 44 en basisschool De Korenbloem, staat een rij waardevolle beukenbomen. Bij één boom bleken de wortels onherstelbaar beschadigd door een gaslek. Meerdere pogingen om de boom te redden mochten echter niet baten. Om te voorkomen dat de boom met wortel en al omwaait bij harde wind, is de betreffende boom gekapt.

 • Boswerkzaamheden Speulder- en Sprielderbos vanaf 4 september

  20 juli 2023

  Staatsbosbeheer start in september met bosbeheer en houtoogst in boswachterij Speulder- en Sprielderbos op de noord-Veluwe. Er wordt een reguliere dunning uitgevoerd in het gebied rondom Koudhoorn ten westen van Garderen. De werkzaamheden in beginnen op 4 september.

 • Tijdelijke oplossing openbare verlichting Putten Zuid-West

  30 juni 2023

  Op dit moment krijgen we veel vragen over de verlichting in de wijk Zuid-West (onder andere Van Oldenbarneveltstraat, Kinsiusstraat, Groeneveltstraat en Lange Engweg).

 • Verborgen leed

  Ongeveer 1 op elke 20 ouderen krijgt te maken met onprettige situaties. Denk hierbij aan schelden, hardhandig vastpakken, verwaarlozing of het misbruiken van de pinpas van de oudere. Vaak vindt dit achter de voordeur plaats. Ouderen vinden het moeilijk hierover te praten. Daarom spreken we van verborgen leed.

 • College maakt werk van behoud historische panden

  01 juni 2023

  Het college van B&W van de gemeente Putten wil historisch waardevolle panden behouden en beter beschermen voor de toekomst. Veel panden die de gemeente als waardevol beschouwt, hebben op dit moment nog geen monumentale status. Daarom stelt het college de gemeenteraad voor om de erfgoedverordening vast te stellen. De gemeenteraad bespreekt het voorstel op donderdag 29 juni.

 • Artikel 1 van de Grondwet zichtbaar in publieksruimte Gemeentehuis Putten

  25 mei 2023

  Op 25 mei 2023 werd in de publieksruimte van het gemeentehuis van Putten de tekst van Artikel 1 van de Grondwet onthuld door wethouder Jim van den Hoorn. Hierdoor is de tekst vanaf vandaag zichtbaar voor iedereen die het gemeentehuis bezoekt. Ter gelegenheid van de onthulling hield burgemeester H.A. Lambooij een toespraak over het belang van het eerste artikel van de Grondwet.

 • Belangrijke stap richting nieuw winkelgebied Putten

  23 mei 2023

  Het college van B&W heeft de gemeenteraad van Putten gevraagd om de uitgangspunten voor de herinrichting van het winkelcentrum vast te stellen en het benodigde uitvoeringskrediet beschikbaar te stellen. Doel van het inrichtingsplan is een bruisend centrum als centrale ontmoetingsplek, met meer ruimte voor terrassen en groen. Het voorstel is tot stand gekomen in nauwe samenspraak met winkeliers, eigenaren en organisaties en is verrijkt met opbrengsten uit het participatietraject. Het is aan de gemeenteraad om op 29 juni een besluit te nemen over de plannen.