Nijkerkerstraat 76 - Groot Bokhorst

Foto van gemeentelijk monument aan de Nijkerkerstraat 76.Gemeentelijk monument - De boerderij, genaamd “Groot Bokhorst”, is gelegen in een landschappelijk fraaie omgeving. De naam van de boerderij  kan in verband gebracht worden met Buchurst, een toponiem, welke voorkomt in een oorkonde rond het jaar 800, waarbij goederen worden geschonken aan de zendeling Liudger. Groot Bokhorst blijkt later toe te behoren tot de bezittingen van de door deze zendeling gestichte abdij te Werden bij Essen in het Ruhrgebied. Bij een ruiling van bezittingen ging Groot Bokhorst in 1559 over naar het klooster Abdinckhof te Paderborn.

De boerderij, die in 1796 moet zijn vergroot, heeft een rieten zadeldak met wolfseinden aan de voor- en achterkant en gesneden daklijsten.

De voorgevel heeft vier vensters, vlechtingen en bevat muurankers, voorstellende het jaartal 1796. Boven de muurankers is een getralied raam op zolderhoogte. De voorgevel bevat sporen van een vergroting van de boerderij, vermoedelijk in 1796. Het blijkt ook dat vensters wijzigingen hebben ondergaan en dat het meest rechtse venster in het verleden moet zijn toegevoegd na de vergroting van de boerderij.

In de linker zijgevel is ter hoogte van het woongedeelte nog vrij recent een uitbouw gemaakt, voorzien van een rieten bekapping. Ter hoogte van de deel bevat de gevel vier stal- of  grupdeuren en drie gietijzeren ramen.

De rechter zijgevel heeft ter hoogte van de deel twee stal- of grupdeuren en drie gietijzeren ramen. De gevel is ter hoogte van het woongedeelte - vermoedelijk in 1796 - uitgebouwd. De uitbouw bevat een later aangebracht venster.

De achtergevel heeft een gebogen houten dubbele deeldeur. De toog bevat een steen met daarop het jaartal 1796. Aan allebei de zijden van de deeldeur is een gietijzeren raam en een staldeur. Op zolderhoogte zijn twee cirkelvormige gietijzeren ramen.

De boerderij heeft een gewelfde kelder. Aan de zuidwest kant van de boerderij staat een houten schuur op een stenen voet voorzien van een pannendak. De schuur moet in het verleden ook gebruikt zijn ten behoeve van de tabaksbouw.