Oorlogsmonumenten

Op deze pagina vindt u de oorlogsmonumenten in de gemeente Putten.

Oorlogsmonumenten
Foto Omschrijving
Foto van De Vrouw van Putten

De Vrouw van Putten

Het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de razzia op 1 en 2 oktober 1944 is op 1 oktober 1949 door Koningin Juliana onthuld. Het monument bestaat uit een herdenkingshof, ontworpen door Prof. Bijhouwer en een zandstenen beeld van Mari Andriessen. Het is een vrouw in klederdracht met een zakdoek in haar hand. Ze kijkt in de richting van de Oude Kerk, van waaruit de mannen werden weggevoerd.

Foto van gedenksteen bij de Oude Kerk

Gedenksteen

In 1947 is een gedenksteen aan de zuidgevel van de Oude Kerk aangebracht met het opschrift "Van hier werden zij weggevoerd".

Foto van gedenkzuil bij de Poorterbrug

Monument Poorterbrug

Bij de Poorterbrug, de plaats waar in 1944 de aanslag plaatsvond, staat een eenvoudige gedenkzuil van natuursteen. In reliëf staat de volgende tekst op de zuil: “Bij deze brug vond de aanslag plaats, die aanleiding gaf tot de razzia van Putten op 1 en 2 oktober 1944”.

Foto van gedenkzuil voor de Canadezen

Monument voor Canadese Militairen

Een tweede gedenkzuil staat aan de Voorthuizerstraat, ter herinnering aan de gesneuvelde Canadese militairen bij de bevrijding van Putten in 1945

Foto van de gedachtenisruimte

Gedachtenisruimte

Op 9 mei 1992 is in de nabijheid van het monument een Gedachtenisruimte geopend (ontwerper: W.C.F. Hageman).

In de Gedachtenisruimte wordt het verhaal van de razzia in woord en beeld weergegeven. In het gebouw is een aantal plaquettes aangebracht. Op de plaquettes zijn alle namen van de omgekomen weggevoerde mannen aangebracht.