Beekland

Foto van kunstwerk Beekland“Beekland” is een landschappelijk kunstwerk in Bijsteren. Het kunstwerk is ontworpen door Frode Bolhuis, een Nederlandse beeldende kunstenaar.

Bijsteren betekent “Land aan een beek”. Het is dus heel waarschijnlijk dat er eens een beek heeft gelopen. De wadi die nu door het gebied lopen heeft daarom de vorm gekregen van een meanderende beek.

Voor het meest centrale en belangrijke deel van het gebied, liet de kunstenaar zich inspireren door een oude kaart van Bijsteren uit 1832. Op deze kaart is te zien wat er gebeurde op elk stukje land en wie de eigenaar was.  De stukjes land zijn allemaal klein en apart gevormd, wat duidelijk laat zien, hoe moeilijk het was om vruchtbare grond aan de zandgrond van Bijsteren te onttrekken. Samen vormen de stukjes land een prachtige lappendeken.  Een stukje van deze lappendeken plaatste Bolhuis net als de beek weer terug in het land. Het zijn om precies te zijn elf stukjes land en elk stukje laat hij een tijd of landschap uit het verleden vertegenwoordigen.