Spoorstraat 2 - De Beukenheg

Foto van gemeentelijk monument aan de Spoorstraat 2

Gemeentelijk monument - De in 1867 gebouwde Villa “de Beukenheg” heeft vanaf de bouwtijd diverse functies gekend. De villa werd gebouwd in opdracht van burgemeester C.A.S. Hiebendaal en kreeg toen de naam “Annastein”. Van 1886 tot 1917 was het een hotel (Hotel Molenaar) en in 1917 kwam het in bezit van Douariere Jkvr. J.P. van Haersma de With-van Weede. Na haar dood woonde haar zoon, Jhr. Dr. J.M.  van Haersma de With tot 1965 in het pand. Haersma de With was een voor de geschiedenis van Putten belangrijke notabele, die vele bezittingen had in en rond putten. De familie Van Haersma de With noemde het huis De Beukenheg.

De klinkerbestrating en de beplanting met de twaalf oude bomen, vallen samen met de villa onder de gemeentelijke bescherming. Ook de drie knotwilgen in de voortuin van de villa vallen onder deze bescherming.

Na het overlijden van ‘jonker Frits’ in 1991 werd het eigendom van de woningstichting Putten. In 1996/1997 is het oorspronke­lijk geheel als woonhuis gebouwde object gedeeltelijk verbouwd tot kantoor van de woningstichting met erboven enkele appartementen.