Tintelersteeg 21 - Tinteler

Foto van gemeentelijk monument aan de Tintelersteeg 21Gemeentelijk monument - De boerderij Tinteler behoorde tot aan de opheffing van de Kelnarij van Putten in 1803 toe aan het klooster Abdinckhof te Paderborn. Het ontstaan van de boerderij gaat terug naar de vroege middeleeuwen.

De boerderij heeft een zadeldak met wolfseinden en is met pannen gedekt. In de voorgevel zijn twee grote vensters (12-ruits + 8-ruits bovenlicht). Aan de rechterzijde van deze vensters is een venster van een geringere afmeting. Links van de grote vensters is een 4-ruitsraam. Al deze ramen zijn van luiken voorzien. Boven de grote vensters op zolderhoogte is een eenvoudig raam. De voorgevel heeft een gesneden daklijst.

De linkerzijgevel heeft ter hoogte van het woongedeelte een kelderraam, een deur en twee ramen. Ter hoogte van de deel is een houten staldeur, twee ramen en twee houten stalluiken.

De boerderij heeft een van hout opgetrokken achtergevel met daarin een dubbele houten deeldeur. Aan allebei de zijden van de deeldeur is een eenvoudig raam. Linksonder is een houten enkele staldeur en rechtsonder is een houten dubbele staldeur. Het gedeelte van de gevel links van de enkele staldeur is van baksteen opgetrokken.

De rechterzijgevel is ter hoogte van het woongedeelte gepleisterd. In dit gepleisterde zijgevelgedeelte is een deur en een eenvoudig raam. Ter hoogte van de deel zijn drie houten staldeuren en vier eenvoudige stalramen. Het muurwerk is van baksteen.

Ten noorden van de boerderij staat een stenen bakhuis met een pannen zadeldak. De westgevel heeft een 4-ruits venster met daarboven een klein boogvormig raam. De gevel is van baksteen. De oostgevel heeft geen opening en is gepleisterd. De noordgevel is voorzien van een houten luik. De zuidgevel heeft een deur en een venster en is gepleisterd. Het bakhuis heeft een rookkanaal.

Bij de boerderij staat een houten schaapskooi op een stenen voet, de schaapskooi is voorzien van een zadeldak met wolfseinden. De dakbedekking bestaat uit pannen. Verder is er een houten veeschuur met zadeldak. Het dak is gedekt met pannen en heeft wolfseinden.

De boerderij is gaaf en vormt een waardevol element in een fraai landschappelijk gebied, hetgeen aan Landgoed Oldenaller toebehoort.