t Oeverstraat 5 - boerderij

Foto van gemeentelijk monument aan 't Oeverstraatje 5Gemeentelijk monument - De boerderij heeft een rieten zadeldak met wolfseinden aan de voor- en achterzijde en gesneden daklijsten.

In de voorgevel zijn twee grote vensters. Aan allebei de zijden van deze vensters is een venster van geringere afmetingen. De vensters zijn voorzien van luiken. Op verdiepingshoogte zijn twee vensters aangebracht op een dusdanige manier dat de symmetrie van de gevel geen schade heeft. De achtergevel heeft een gebogen dubbele deeldeur. Aan allebei de zijden van deze deur is een enkele staldeur.

De linkerzijgevel heeft ten opzichte van de oorspronkelijke bouw wijzigingen ondergaan ten behoeve van een verbetering van de huisvesting.

De rechterzijgevel heeft enige, in meer recentere tijd, aangebrachte raampartijen.

De schuur achter de boerderij heeft eveneens een rieten zadeldak met wolfseinden. Een aan de zuidzijde van de schuur gerealiseerde uitbreiding heeft een pannendak.

De boerderij is ten zuiden van ’t Oeverstraat gelegen. Zij maakt deel uit van een langs de zuidzijde ontstane lintbebouwing. De noordzijde van de straat is onbebouwd. De boerderij vormt in dit landschap een waardevol element. De fraai gelegen boerderij, vooral vanaf de Waterweg goed zichtbaar, is vanwege haar ambachtelijke samenstelling typerend voor de tijd waarin zij werd gebouwd. Waarschijnlijk is de boerderij in 1880 gebouwd. De muurankers in de voorgevel geven dit jaartal namelijk aan.