Programmaplan voor Putten

Gemeente Putten presenteert het programmaplan gericht op duurzaamheid. Niets doen is natuurlijk geen optie, want dan liggen bosbranden en natte voeten op de loer. Met dit plan geven we gehoor aan onder meer het landelijke klimaatakkoord, maar dan toegespitst op Putten. Want Putten is groen en dat willen we graag zo houden.

Programmaplan duurzaamheid downloaden

Duidelijke acties

Een groen en duurzaam Putten, dat is het streven. Wethouder Bertus Cornelissen zegt over het plan: “Het programmaplan geeft duidelijke doelen voor 2030, voor energie, klimaat, circulariteit en biodiversiteit. En daarmee gaan we meteen aan de slag. In het plan hebben we duidelijke acties opgenomen voor 2024 en 2025.” Concreet vertaalt het plan zich als volgt:

Energieneutraal

Ook in Putten moeten we ons gasverbruik verlagen. Hoe krijgen we dit in ons dorp gezamenlijk voor elkaar? Onder meer gasloos bouwen en onderzoeken welk energiesysteem werkt voor Putten staan op het programma. Wethouder Cornelissen klinkt positief over de proactieve aanpak: “We kunnen zo zelf de uitdagingen, zoals netcongestie aanpakken, en gaan niet afwachten. En nu door!”

Klimaatbestendig

Het extreme weerbeeld, tropische temperaturen en overvloed aan water, vraagt om een andere aanpak. Heel praktisch kan dit zijn: minder steen en meer groen. Denk aan de tijdelijk verrijdbare bomen op het marktplein (als het centrumplan klaar is, gaan de bomen de grond in) of de groenstroken in woonwijk Rimpeler. Maar zo is er nog veel meer te bedenken waar in het programmaplan over uitgeweid wordt.

Circulair

In het woord circulair valt het woord cirkel al te lezen, een kringloop dus. Gemeente Putten is bewust van producten die een tweede kans verdienen. Initiatieven zoals de tweedehandswinkels of het repaircafé worden door de wethouder dan ook toegejuicht. De inzameling van gft-afval om te verwerken tot compost is natuurlijk ook circulair. Er zo zijn er meer circulaire plannen bedacht en te bedenken.

Biodivers

Als laatst maar niet als minst wordt biodiversiteit behandeld in het plan. Want wat te denken van de pracht van onze vlinders, bijen, bloemen en de houtwallen die we willen koesteren? Veel soorten worden nu met uitsterven bedreigd en daarmee wordt de Puttense natuur ontregeld. Deze neerwaartse trend willen we tegengaan zodat we daarna aan herstel kunnen werken.