Getuigen

Voor de officiële trouwceremonie van een huwelijk heeft u minimaal 2 en maximaal 4 getuigen nodig. Hoe dit tussen de bruid en bruidegom wordt verdeeld mogen jullie zelf kiezen. Hoewel het logisch klinkt dat allebei de partners 1 of 2 getuigen kiezen, is dat geen wettelijke verplichting. 

Wie mogen er getuigen zijn?

De minimum leeftijd voor getuigen is 18 jaar. Er is geen maximum leeftijd voor getuigen. In principe mag iedereen getuige zijn, zolang ze meerderjarig zijn en een geldig legitimatiebewijs hebben. Meerderjarig betekent 18 jaar of ouder. Een paspoort, rijbewijs of ID-kaart zijn allemaal geldige legitimatiebewijzen.

Mogen kinderen getuigen zijn?

Als je kinderen meerderjarig zijn, dan mogen ze inderdaad getuige zijn. Helaas, als je kinderen de leeftijd van 18 jaar nog niet hebben bereikt, mogen ze geen officiële getuigen zijn. 

Wat is de taak van getuigen op een bruiloft?

Officieel gezegd, zorgen de getuigen van het huwelijk ervoor dat een huwelijk rechtsgeldig is. Doordat de getuigen hun handtekeningen onder de trouwakte zetten, maken ze hem rechtsgeldig. Daarmee bevestigen de getuigen dat het bruidspaar heeft ingestemd met het huwelijk. 

Hoe meld ik mijn getuigen aan?

Van elke getuige moet u een kopie inleveren van een geldig identiteitsbewijs. Bijvoorbeeld een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs.