Taalniveau B1

In opdracht van Gemeente Putten heeft Klinkende Taal op 10-02-2022 alle teksten op www.putten.nl gescand op taalniveau en leesbaarheid. Het gewenste taalniveau is B1. Het gemeten taalniveau is gemiddeld B1.

Werkwijze gemeente Putten

Nieuwe teksten voor de website www.putten.nl schrijft de redactie op B1-niveau. Bij bestaande teksten passen redacteuren het taalniveau aan tijdens het onderhoud. Elke tekst op www.putten.nl. ondergaat dit onderhoud. Waar mogelijk wordt er ook op een A2 taalniveau geschreven. Dit is voor een nog grotere groep goed te begrijpen.

In uitzonderlijke gevallen mag het B2-niveau ook. Namen van wetten, regelingen en sommige juridische termen blijven zoals ze zijn. 

De redacteuren van gemeente Putten gebruiken speciale software om teksten te scannen op moeilijke woorden, lange zinnen en passieve vormen. Deze taaltool geeft ook aan wat het taalniveau van een tekst is.

De gemeente Putten laat 1 keer per jaar een meting uitvoeren om het gemiddelde taalniveau op www.putten.nl te bepalen. De zogenaamde quickscan. Zo weet de redactie of aanpassingen aan de teksten resultaat opleveren. En is het mogelijk om het taalniveau bij te sturen.

Quickscan gemeente Putten februari 2022 downloaden