Gehandicaptenparkeerkaart

Heeft u een handicap? Zit u in een rolstoel? Kunt u niet verder lopen dan 100 meter met stok of krukken? En duurt dat al meer dan een half jaar? Dan kunt u een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen.

Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u parkeren op speciale parkeerplaatsen voor mensen met een handicap. U vindt deze parkeerplaatsen bijvoorbeeld bij winkelcentra, ziekenhuizen en tankstations. Een kaart is persoonsgebonden. Dat betekent dat u de gehandicaptenparkeerkaart in elke auto kunt gebruiken.

Gehandicaptenparkeerkaart online aanvragen via DigiD

Gehandicaptenparkeerkaart online verlengen via DigiD

Gehandicaptenkaart voor bestuurder of passagier

Bestuurder

U kunt ten minste 6 maanden niet meer dan 100 meter zelfstandig lopen met hulpmiddelen zoals een stok of krukken. Of u bent permanent gebonden aan een rolstoel. De bestuurderskaart is persoonsgebonden. U hoeft geen eigen auto te hebben om de kaart aan te vragen. Op de kaart staat geen kenteken. U moet wel een geldig rijbewijs hebben.

Passagier

U kunt ten minste 6 maanden niet meer dan 100 meter zelfstandig lopen met loophulpmiddelen zoals een stok of rollator. Voor een passagierskaart moet u naast deze loopbeperking ook van deur tot deur continu afhankelijk zijn van de hulp van de bestuurder van de auto. Of u bent permanent rolstoelgebonden.

Dan kunt u een passagierskaart aanvragen. Met deze kaart kan uw chauffeur op een gehandicaptenparkeerplaats parkeren. De passagierskaart is persoonsgebonden. Op de kaart staat geen kenteken. Het gaat om u, niet om de auto.

Medisch onderzoek

Bij een eerste aanvraag is altijd sprake van een medisch advies. De kaart is 5 jaar geldig. Vraagt u een verlenging aan? Dan ligt het aan uw situatie of medisch advies noodzakelijk is. In deze situaties bij verlenging zal altijd medisch advies worden aangevraagd:

  • U heeft een bestuurderskaart en wil graag een passagierskaart.
  • Een tijdelijke verlenging van 2 jaar die verlengd gaat worden.

Verlenging

Verloopt uw parkeerkaart? Dan vraagt u tenminste 2 maanden voor de einddatum van de gehandicaptenparkeerkaart een verlenging aan.

Kosten

U betaalt de legeskosten bij het indienen van uw aanvraag:

  • Een aanvraag gehandicaptenkaart kost € 154,30.
  • Een verlenging gehandicaptenkaart kost € 76,35.

Meenemen

Na goedkeuring van uw aanvraag moet u 1 recente pasfoto meenemen.

Liever niet online invullen?

Wilt u het aanvraagformulier liever niet online invullen? Dan kunt u het formulier 'Aanvraag gehandicaptenparkeerkaart' of 'Verlenging gehandicaptenparkeerkaart' downloaden, uitprinten en invullen. 

Vragen?

Heeft u vragen over de gehandicaptenparkeerkaart? Of wilt u weten of voor u medisch advies noodzakelijk is dan kunt u contact opnemen met de gemeente.

T (0341) 359 611

Bezwaar en beroep

Wilt u bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag? Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.