Gebruik achternaam veranderen

Iedereen in Nederland heeft een achternaam. Deze is vastgelegd in de burgerlijke stand en staat ook in de basisregistratie personen (BRP) van de gemeente. Deze naam wordt ook wel uw geslachtsnaam of geboortenaam genoemd. Bij vrouwen heet deze naam ook wel de meisjesnaam.

U kunt bij de gemeente aangeven dat u met een andere achternaam aangeschreven en aangesproken wilt worden. De verandering van naamgebruik gaat namelijk niet automatisch in na het huwelijk of partnerschapregistratie; u moet het zelf doorgeven. Ook na echtscheiding of ontbinding partnerschap moet u zélf aangeven of u anders aangeschreven wilt worden.

Uw achternaam online veranderen via DigiD

Voorwaarden

Let op: de gemeente en andere (overheids)organisaties gebruiken standaard uw aanschrijfnaam als zij u post sturen. De achternaam waarmee u bent geboren, blijft in uw officiële papieren staan (bijvoorbeeld uw paspoort of rijbewijs).

Stel: u heet J. de Wit en uw partner heet P. Jansen. Dan kunt u kiezen uit 4 namen waarmee u wordt aangeschreven:

  • J. Jansen
  • J. de Wit
  • J. de Wit-Jansen
  • J. Jansen-de Wit

Liever niet online invullen?

Wilt u het aanvraagformulier liever niet online invullen, dan kunt u het formulier  'Naamgebruik - verklaring (PDF, 191kB)' downloaden, uitprinten en invullen.

Contactgegevens

T (0341) 359 670