Een bijenzwerm, wat nu?

In de maanden april, mei en juni, gaan de honingbijen zwermen. De bijen gaan in deze maanden op zoek naar een nieuw onderkomen. Dit zijn vaak duizenden bijen tegelijk.

Is een bijenzwerm gevaarlijk?

Een bijenzwerm is niet gevaarlijk, bijen zijn geen agressieve dieren. Als de bijen zwermen, zijn ze op doorreis. Ze zijn er dus niet op uit om u te steken. Terwijl de bijen op zoek gaan naar een nieuw onderkomen maken ze tussenstops. Dit doen ze door een klont te vormen aan bijvoorbeeld een boomtak, een hekje of een dakrand. Daar blijven ze dan een paar uur tot soms een paar dagen hangen.

Ik zie een bijenzwerm, Wat moet ik doen?

Ziet u een bijenzwerm? Blijf rustig en houdt afstand. De volgende stap is om contact op te nemen met de plaatselijke contactpersoon van de imkervereniging in Putten. Ronald Floor is de coördinator zwermen voor Putten en omstreken.

Wat wil de coördinator weten?

Als u contact met de coördinator zwermen opneemt, zal hij een aantal vragen stellen. Bijvoorbeeld: Waar is de bijenzwerm? Hoe hoog hangt de bijenzwerm? Hoe is de bijenzwerm te bereiken?

Wat gebeurt er nu?

Nadat de coördinator duidelijk heeft wat de situatie is, regelt hij een imker die de bijenzwerm kosteloos komt ophalen. De imker zorgt ervoor dat de bijen met hun koningin een nieuw onderkomen krijgen.

Coördinator zwermen:

Ronald Floor

06 374 65 450

ronaldfloor@kpnmail.nl