Verduurzaming van openbare verlichting

In verschillende wijken vervangt Gemeente Putten de armaturen en masten van straatverlichting met nieuwe onderdelen. Een armatuur is een bovenstuk van de lantaarnpaal. Deze armaturen worden op de mast geplaatst. De gemeente vervangt de armaturen en masten om de straatverlichting duurzamer te maken en de openbare veiligheid te verbeteren.

Voortgang

Alle geplande vervangingen van bestaande lichtbronnen naar LED-licht zijn klaar. Ook zijn meer dan de helft van de armaturen vervangen. Vanuit bewoners zijn veel positieve reacties binnengekomen over de nieuwe verlichting.

Lichtmasten

Naast het vervangen van de armaturen, worden ook de oude lichtmasten vervangen door nieuwe masten. Soms wordt straatverlichting in een straat niet volledig vervangen. Dit komt omdat we wachten totdat de verlichting veiliggesteld is door de netwerkleverancier. Als dan de nieuwe lichtmast geplaatst kan worden, wordt ook meteen een nieuw armatuur geplaatst.

Husselerveld

In de wijk Husselerveld is er wat vertraging gekomen met het vervangen van de verlichting. De verwachting is dat de aannemer over een aantal weken weer verder kan met de werkzaamheden.

Energiezuiniger

Eerst was het plan om buiten de bebouwde kom de groene verlichting uit Husselerveld te gaan hergebruiken. Dit gaat niet door. De groene verlichting is namelijk verouderd en gebruikt veel energie. Daarom gaan we gebruik maken van nieuwe, witte verlichting. Deze verlichting is energiezuiniger. Ook zorgt het witte licht ervoor dat u objecten beter kunt herkennen, wat voor extra veiligheid zorgt.

Storing

Door een storing brandt overdag de verlichting in de straten rondom de Groene Scheg. De netwerkleverancier gaat dit oplossen. Het is mogelijk dat de stroom hiervoor een korte tijd uit gaat. Bewoners die in de buurt wonen, ontvangen meer informatie van de netwerkleverancier.

Planning

Door weersinvloeden en problemen met de levering verwachten wij binnenkort een inhaalslag te gaan maken. In 2024-2025 staat op de planning dat we de lichtmasten schoonmaken.

Melding openbare ruimte

Een veilige omgeving staat bij ons voorop. Ziet u straatverlichting die niet werkt? Geef dit door op www.putten.nl/melding. Of bel met Servicebalie (0341) 359 611. Wij doen ons best om uw melding zo snel mogelijk af te handelen.