Rijbewijs voor 17-jarigen

Jij bent 17 jaar en hebt jouw rijbewijs gehaald. Voordat jij je rijbewijs komt aanvragen bij de gemeente heb je een begeleiderspas nodig. Op deze pas staan de namen van jouw coaches. Om de begeleiderspas aan te vragen moeten jouw coaches zichzelf succesvol hebben aangemeld. Coaches kunnen zich aanmelden via de website van de RDW. Met de begeleiderspas mag je samen met je rijbewijs en een coach de weg op.

Online aanmelden coaches en aanvragen begeleiderspas bij de RDW

Proces aanvragen begeleiderspas en rijbewijs

Zijn je coaches goedgekeurd dan kan jij de begeleiderspas aanvragen via de website van de RDW. Nadat je bent ingelogd met je DigiD verschijnen de coaches in beeld die zich hebben aangemeld. Jij kiest welke coaches jij op je pas wilt zetten. Je sluit de aanvraag af door een online betaling van €25,-. De RDW controleert daarna je aanvraag. Ben je goedgekeurd, dan stuurt de RDW de begeleiderspas de volgende werkdag op. Vanaf dit moment kan jij je rijbewijs bij de gemeente aanvragen.

Meenemen naar het gemeentehuis

  • Geldig identiteitsbewijs.
  • Een recente goedgelijkende kleurenpasfoto volgens de richtlijnen die maximaal zes maanden oud is op het moment van de aanvraag.
  • Een pasfoto maken kan in het gemeentehuis, daar staat een goedgekeurde fotocabine.

Pasfoto maken in het gemeentehuis

Je vraagt je Rijbewijs aan bij de Servicebalie in het gemeentehuis. Een afspraak maken is niet nodig.

Openingstijden Servicebalie

Kosten

  • Rijbewijs - € 51,10
  • Extra kosten bij een spoedaanvraag - € 39,65

Spoedaanvraag

Heb je met spoed je rijbewijs nodig? Op maandag t/m vrijdag kun je voor 14.00 uur een spoedaanvraag doen. Het rijbewijs ligt dan meestal de volgende werkdag na 10.30 uur klaar.

Termijn

Na 5 werkdagen kunt je het rijbewijs afhalen. Neem je identiteitsbewijs mee.

Een rijbewijs is 10 jaar geldig.

Inlogfunctie

Je nieuwe rijbewijs heeft vanaf 1 juli 2023 een extra functie. Je kunt hiermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of pensioenfonds. Na het ophalen van uw rijbewijs bij de Ontvangstbalie in het gemeentehuis, ontvangt je daarom binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kun je die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op www.digid.nl.

Contactgegevens

T (0341) 359 611