Toeristenbelasting

De gemeente Putten legt belasting op aan mensen die in Putten als toerist overnachten. Zij staan niet met hun naam- adres- en woonplaatsgegevens in de gemeentelijke basisadministratie van Putten geregistreerd. Toeristen dragen daardoor bij aan toeristische voorzieningen in de gemeente zoals:

  • Fiets- en wandelpaden
  • Picknickplekken
  • Toeristische informatie (de VVV, digitale kalender, toeristische wegwijzers)
  • Zwembad
  • Recreatiegebieden als de Krachtighuizerheide.

U betaalt Forensenbelasting als u voldoet aan elke van deze kenmerken:

  • U heeft een gemeubileerde recreatiewoning of stacaravan in de gemeente Putten in gebruik.
  • U staat niet in de gemeente Putten ingeschreven.
  • U heeft per jaar 90 dagen of meer de beschikking over deze recreatiewoning of stacaravan.

Wanneer betaalt u toeristenbelasting?

Verblijft u als gast in een recreatiewoning, stacaravan of gastenkamer in een Bed & Breakfast of hotel? Dan betaalt u toeristenbelasting bij: 

  • Een kort verblijf in de gemeente Putten (minder dan 90 dagen).
  • Een verblijf voor langere tijd in een kampeermiddel, zoals een tent of toercaravan.

De toeristenbelasting betaalt u aan de verhuurder, die deze belasting vervolgens afdraagt aan de gemeente. Het tarief geldt per persoon per overnachting, ook voor kinderen. Voor kampeermiddelen op een seizoenplaats geldt een vast bedrag voor ieder onderkomen per seizoen.

Tarieven toeristenbelasting 2024

Toeristenbelasting per persoon per overnachting Onderkomens Tarief
Mobiele kampeeronderkomens en groepsaccommodaties Tenten, vouwwagen, campers, toercaravans en groepsaccommodaties. €1,39
Hotel Hotel €1,95
Overig

Alle onderkomens die niet onder bovengenoemde categorieën vallen zoals:
chalets, stacaravans, bungalows, zomerhuisjes en gedeelten van woningen.

€1,65

 

Biedt u een overnachtingsgelegenheid aan of gaat u dit doen?

Verhuurt u kamers, een vakantiewoning of kampeerruimte aan toeristen? Dat moet u dit aan de gemeente melden. Dit kan via telefoonnummer (0341) 359 602 of stuur een e-mail naar belastingen@putten.nl.

De gemeente zet uw contactgegevens in een registratiesysteem: het Nachtregister. Vervolgens krijgt u aan het einde van het jaar een brief. In deze brief wordt u gevraagd om over het betreffende jaar de door uw gasten betaalde toeristenbelasting aan de gemeente over te maken.

Nachtregister

Met ingang van 2024 maakt de gemeente het gemakkelijk. U hoeft niet meer allerlei losse registraties bij te houden, zoals registratieboekjes, digitale of schriftelijke overzichten. U kunt 1 van de 2 bestanden op de pagina nachtregister downloaden. En vervolgens op uw computer opslaan. Zo kunt u digitaal of schriftelijk, op een moment dat u tijd heeft, voor het hele jaar uw gasten registreren. In het formulier zijn al invulvelden voor u aangemaakt, waarin u de gegevens invult. Door de uniformering van de gegevens is de check door de gemeente ook eenvoudiger. Waardoor de verwerking sneller kan plaatsvinden.

Formulieren nachtregister downloaden

Bent u inwoner van Putten?

U betaalt als inwoner van de gemeente Putten gemeentelijke belastingen. U betaalt dan voor uzelf geen forensenbelasting en toeristenbelasting. Uiteraard betalen uw gasten in de recreatiewoning of stacaravan wél toeristenbelasting.

Wetgeving

Contactgegevens

T (0341) 359 750
E belastingen@putten.nl