Toeristenbelasting

De gemeente Putten legt belasting op aan mensen die in Putten overnachten en hier niet officieel wonen. Er zijn twee vormen: toeristenbelasting en forensenbelasting. Door deze belasting te betalen, dragen de toeristen een steentje bij aan de toeristische voorzieningen. Zo investeren we elk jaar in de fiets- en wandelpaden, picknickplekken, toeristische informatie (de VVV, digitale kalender, toeristische wegwijzers), het zwembad en recreatiegebieden als de Krachtighuizerheide. 

Wanneer betaalt u toeristenbelasting?

Als u in de gemeente Putten woont, betaalt u als inwoner gemeentelijke belastingen. U hoeft dan geen forensenbelasting en toeristenbelasting te betalen. Uw gasten in de recreatiewoning of stacaravan betalen wel toeristenbelasting. 

U betaalt toeristenbelasting als u:

  • kort verblijft in de gemeente Putten (minder dan 90 dagen);
  • voor langere tijd verblijft in een kampeermiddel, zoals een tent of toercaravan.

De toeristenbelasting betaalt u aan de verhuurder, die het vervolgens afdraagt aan de gemeente. Het tarief geldt per persoon per overnachting, ook voor kinderen. Voor kampeermiddelen op een seizoenplaats geldt een vast bedrag voor ieder onderkomen per seizoen. Ook mensen die zonder toeristische bedoeling, bijvoorbeeld voor zaken naar de regio komen, betalen toeristenbelasting.

Tarieven toeristenbelasting 2023

Toeristenbelasting per persoon per overnachting Onderkomens Tarief
Mobiele kampeeronderkomens en groepsaccommodaties Tenten, vouwwagen, campers, toercaravans en groepsaccommodaties. €1,33
Hotel Hotel €1,86
Overig

Alle onderkomens die niet onder bovengenoemde categorieën vallen zoals:
chalets, stacaravans, bungalows, zomerhuisjes en gedeelten van woningen.

€1,58

 

Biedt u een overnachtingsgelegenheid aan of gaat u dit doen?

Dan bent u verplicht dit bij de gemeente te melden. Dit kan via telefoonnummer (0341) 359 754 of stuur een e-mail naar belastingen@putten.nl. Wij maken vervolgens afspraken met u over de registratie van de overnachtingen. U hoort van ons waar de registratie aan moet voldoen en hoe de afrekening verloopt.

Bent u inwoner van Putten?

U betaalt als inwoner van de gemeente Putten gemeentelijke belastingen. U betaalt dan voor uzelf geen forensenbelasting en toeristenbelasting. Uiteraard betalen uw gasten in de recreatiewoning of stacaravan wél toeristenbelasting.

Wetgeving

Contactgegevens

T (0341) 359 750
E belastingen@putten.nl