Bijstandsuitkering

Heeft u geen of te weinig inkomen om van te leven? Of bent u jonger dan 27 jaar en gaat u niet naar school of heeft u niet genoeg geld om voor uzelf te zorgen? Dan komt u misschien in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Klik op de onderstreepte teksten voor meer informatie.

 • Bijstandsuitkering aanvragen

  Een bijstandsuitkering is tijdelijk. Het is een oplossing voor de tijd dat u te weinig geld verdient om van te leven. U blijft wel zelf verantwoordelijk om betaald werk te vinden. Dat bent u ook verplicht als u een bijstandsuitkering krijgt.

 • Wijzigingen doorgeven

  Veranderingen in uw leven hebben invloed op uw bijstandsuitkering. U moet de wijzigingen binnen 5 werkdagen doorgeven. Zo voorkomt u dat u geld moet terugbetalen.

 • Vrijstelling giften tot € 1.200,00

  Ontvangt u een uitkering en helpt een familielid of vriend u weleens met het betalen van uw rekeningen? U hoeft dit pas te melden als de giften bij elkaar meer dan € 1.200,00 per jaar zijn.

 • Wat moet u doen als u een uitkering heeft en naar het buitenland gaat?

  Bent u een langere tijd in het buitenland, bijvoorbeeld voor familiebezoek of vakantie, dan behoudt u uw uitkering. U moet voor ons wel bereikbaar en benaderbaar zijn voor werk. Houd hiermee rekening als u naar het buitenland gaat.

 • Bijstandsuitkering en medebewoners

  Als er meer volwassen personen in 1 huis wonen, gaat de bijstandsuitkering per persoon omlaag. Dit heet de kostendelersnorm. Dit geldt ook als u een IOAW- of een IOAZ-uitkering ontvangt.